Читај ми!

Шта повезује Самит влада у Дубаију и Бетовенову незавршену симфонију

Припрема грађана за послове будућности један је од приоритета Владе, поручила је премијерка Ана Брнабић на Светском самиту Влада. Напомиње да је српска влада у Дубаију представљена као једна од најиновативнијих. Могућности технолошког напретка, али и одговор држава на актуелну глобалну кризу - током четвородневног скупа анализира више од 20 председника и 10.000 званичника и економиста.

Глобална економија ће и ове године бити суочена са бројним изазовима, а борба против инфлације остаће највећи, процена је ММФ-а која се чула на 10. светском Самиту влада. Иако је пред светом још једна тешка година, директорка ММФ-а тврди да разлога за оптимизам има.

До позитивних резултата пут није лак, пред владама је тежак задатак - да створе чврст оквир за вођење фискалне политике, праве дугорочне планове и повећају пореске приходе.

Светски економиста и оснивач Форума у Давосу у прогнозама и препорукама иде и корак даље.

"Да би се превазишли изазови кључно је да глобални ланац снабдевања остане ефикасан. И без сумње технологија ту има моћ. Али то захтева заједнички напор влада и компанија на изради иновативних решења. Они морају да буду амбициозни, али и брзи, јер не можемо хватати корак са технологијом, већ ићи паралено са њом", каже Клаус Шваб, председник Светског економског форума у Давосу.

Домете нових технологија домаћин је осликао тоновима чувене незавршене 10. симфоније Лудвига ван Бетовена, а коју је допунила и заокружила вештачка интелигенција. Мелодију технолошког напретка, кажу упућени, прво треба да препозна образовање.

"У наредној деценији незапосленост за владе неће бити ограничена на отварање радних места, већ на поседовање одговарајућег кадра и техничких вештина за послове будућности", каже Мохамад Абдулах ал Гергави, министар спољних послова УАЕ.

"Ми разумемо да живимо у време 4. индустријске револуције, зато смо почели да се мењамо. Трансформација нашег система образовања је постала апсолутни приоритет, уложили смо значајна средства. Радимо на томе да баш све школе у Србији, ма колико мале или колико удаљене биле имају брзи интернет. Једна смо од свега 11 земаља која је увела вештачку интелигенцију у основне и средње школе", каже премијерка Aна Брнабић.

О резултатима и будућим плановима, на маргинама Самита премијерка је разговарала и са директорком ММФ-а. Конкретизација сарадње кроз потписивање Споразума о слободној трговини у фокусу састанка са председником Уједињених Арапских Емирата.

"Такође се надамо да ћемо током 2023. година завршти споразум о слободној трговини Емирата и Србије. То би нама било веома значајно. Он је са мном поделио информацију да свака земља са којом су потписали ССП је утростручила или учетворостручила обим сарадње већ у првој години након потписивања споразума", каже премијерка Брнабић.

На јубиларни Светски самит влада стигли су и студенти из Србије, чији је стартап награђен. У конкуренцији од 1.000 кандидата, идеја о повезивању малих пољопривредника и потрошача понела је 3. место.

петак, 13. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи