Читај ми!

У којим градовима је одобрено највише енергетских олакшица

Уредбом о енергетски угроженом купцу олакшана је процедура и проширена листа корисника који могу да добију попусте на рачуне за струју, гас и даљинско грејање. Циљ је да олашице стигну до 190 хиљада угрожених грађана, али је то право остварила тек трећина од тог броја.

У јануару највише енергетских олашица одобрено је на подручју Ужица, Врања, Новог Пазара, Сомбора, Лесковца. У Беогрду само две хиљаде. У Прокупљу је било 100 захтева мање него у истом месецу лане.

"До сада је стигло 550 пријава за статус енергетски повлашћеног купца за електричну енергију. Захтеви су пристигли како са територије града тако и са сеоског подручја. Одзив би могао да буде много већи с обзиром да је држава поједноставила процедуру", каже Марко Костадиновић, члан Гдаског већа Прокупља.

Бесплатних до 250 киловат сати месечно, до 770 кубика гаса у грејној сезони или до 60 посто умањења рачуна за даљинско грејање могу добити примаоци - социјлне помоћи, родитељског додатка, туђе неге и помоћи, али и друге породице у зависности од прихода и броја чалнова.

"Грађани са угроженим здравственим стањем могу да аплицирају, и сеоска домаћинства сада имају промењен начин аплицирања - више се не гледа да ли имају више некретнина, сада се гледа месечни приход сеоског домаћинства", рекао је Милан Алексић, помоћник министарке енергетике.

Захтев за стицање статуса енергетски угрожног купца је бесплатан а предаје се градској упрви. Мали одзив је последица недовољне обавештености грађана па у Министарству енергетике позивају локалне службе да појачају инфомисање потрошача о повластицама.

"Употребићемо механизме где ћемо уз помоћ других институција контролисати општине да ли се на прави начин примењује уредба и да ли помоћ долази до људи којима је она потребна", каже Алексић.

Дешава се и да грађани немају сва документа што успорава процес одобрења захтева. Требало би да се зна да неке потвде електроски могу да прибаве и саме градске службе.

петак, 13. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи