Читај ми!

Сијарто са Ђедовићевом: Мађарска спремна да Србији обезбеди гас и пред следећу грејну сезону

Mинистарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић и мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто потврдили су приврженост две земље даљој партнерској сарадњи у више сфера енергетике. Мађарска спремна да Србији обезбеди гас и пред следећу грејну сезону, рекао је Сијарто.

У случају потреба енергетске безбедности, Мађарска је спремна и пред следећу грејну сезону да Србији обезбеди и до 500 милиона кубика гаса из складишта, рекао је у Београду министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

Сијарто је, после разговора са министарком рударства и енергетике Дубравком Ђедовић, рекао да је из Србије у Мађарску Балканским током у 2022. години стигло 4,8 милијарди кубика гаса.

Истакао је да се ради о заједничком, партнерски постигнутом резултату, те оценио да је Србија поверљива, фер и коректна земља за снабдевање Мађарске гасом.

Сијарто је истакао да санкције ЕУ земљама наносе озбиљну штету, те да су енергетске санкције у супротности са безбедношћу снабдевања енергентима.

Рекао је да је Мађарска добила изузеће од санкција за нафту и гас, па може да их увезе и да има обезбеђено снабдевање. 

Саговорници су истакли значај изградње гасне интерконекције између Србије и Бугарске, што ће и за Мађарску бити једна од опција за снабдевање гасом из Азербејџана.

Mинистарка Ђедовић је истакла да ће Србија радити на јачању своје енергетске инфраструктуре, те нагласила значаја планова за изградњу Панонског коридора за пренос електричне енергије.

Нагласила је и значај диверсификације у снабдевању нафтом преко изградње нафтовода ка Мађарској, за шта су почеле припреме.

Одговарајући на питања новинара, Ђедовићeва је рекла да се ситуација у Турској после земљотреса будно прати и због ситуације са гасоводом, и додала да постоје тренутно значајне резерве гаса у складиштима у Србији и Мађарској.

Сијарто је истакао да се заједнички ради да се до 2028. удвостручи количина преноса електричне енергије између држава и навео да је сарадња могућа и око нуклеарних капацитета ПАКШ 2 и 3 у Мађарској, за које очекује да прораде после 2030. године.

У контексту даљег развоја међусобних односа спомињана је сарадња мађарског државног МВМ-а са "Србијагасом" и ЕПС-ом. 

петак, 13. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи