Читај ми!

У Србији за десет година 200 нових хотела – одакле долазе нови туристи

У Србији је присутан тренд улагања у хотелијерство. За последњих десет година отворено је 200 нових хотела, сваке године по 20. Стручњак за хотелијерство Иван Виторовић истиче да нема развоја ниједне дестинације без нових хотела, јер су они носиоци тражње. Наводи и да је хотелијерство у Србији на веома завидном нивоу и да су просечне оцене од 8,5 до 9,5. Најављује да ће Србија у овој години имати већи број гостију из западне Европе, као и да ће се вратити туристи из Кине.

Иван Виторовић истиче да Београд и Србија постају дестинације не само регионалне, већ  европске и међународно признате и да је то и разлог зашто је присутан тренд улагања у хотелијерство.

За последњих десет година у Србији је отворено 200 нових хотела, сваке године по 20.

Указује да се за тих десет година углавном завршио или је при самом крају процес приватизације, да је било доста реновирања постојећих објеката, а да су у последњих пет година веома значајне гринфилд инвестиције и улагања у нове објекте.  

"Поред Београда никли су велики центри који данас бележе близу милион ноћења, попут Златибора, Копаоника, Врњачке Бање, Сокобање, а однедавно је и Фрушка гора значајна дестинација. Има ту још простора за исток Србије који је тек почео са неким скромним капацитетима да се рађа као дестинација", наглашава Виторовић. 

Оцењује и да би у наредних десет година источни и јужни део Србије требало да доживе експанзију. 

Раст хотелских ноћења у целој Србији

Наводи да је, према последњим информацијама, Београд у децембру забележио преко три милиона ноћења у хотелима, што је за пола милиона више у поређењу с годином пре короне 2019. Што се тиче целе Србије то је 13 милиона ноћења, за око два милиона више.  

"Ако погледате регион, ми смо врло конкурентни с ценама. Нема развоја ниједне дестинације без нових хотела, они су носиоци тражње", сматра Виторовић.  

Додаје и да је стање хотелијерства у Србији на веома завидном нивоу и да су просечне оцене од 8,5 до 9,5, што је значајно. 

Поручује и да ће вероватно у будућности хотелима недостајати додатни садржаји, јер људи не долазе само због хотела већ због, како наводи, "конзумирања дестинације".

Ко ће бити гости у овој години 

Током 2021. у Србији су доминирали туристи из Индије, прошле године гости из Русије. 

Виторовић процењује да нам ова година доноси већи број туриста из западне Европе, отварају нове авио-линије које ће поспешити како долазак пословних гостију, тако и индивидуалних туриста и група.

"Мислим да ће бити раст из Шпаније, Немачке, Аустрије и Италије. И то су сјајни гости, они могу и да потроше и врло ће вредновати оно што ми можемо да понудимо. С друге стране, та традиционална тржишта ће такође бити популарна, попут Турске, Израела и очекујемо да се врати Кина ове године", закључио је Виторовић. 

субота, 14. септембар 2024.
9° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи