Читај ми!

Које су предноси спајања српске и словеначке берзе електричне енергије

Српски ЕМС и словеначки оператор преносног система, са Европском берзом електричне енергије Епекс спот основали су прву регионалну берзу електричне енергије за централну и југоисточну Европу са седиштем у Љубљани. О циљевима и предностима нове берзе за РТС је говорио кодиректор нове берзе, Адекс, Милош Младеновић.

Сепекс је српска берзе струје а име нове берзе је Алпско-јадранско-дунавска берза електричне енергије - Адекс. Формирање прве регионале берзе је огроман корак за нашу земљу јер омогућава бржи приступ и трговину електричном енергијом, истичу упућени.

Директор Сепекса и кодиректор нове берзе Милош Младеновић каже да Адекс представља коропоративно спајање српске берзе СЕПЕКС и словеначке БСП.

То ће, како наглашава Младеновић, свим учесницима пружити јединствено место за трговину и понудити нове продукте.

Младеновић наводи да је што се тиче Србије, први циљ успостављање дугоочекиваног "унутардневног" тржишта као и интеграција срспког "дан унапред" тржишта у европско.

Наглашава да берза представља савршени одраз тржишта која даје референтну цену не само за тржиште струје већ и за будуће инвестиције у обновљиве изворе енергије.

"Тај оквир ће се базирати на финансијски дугорочним уговорима док је берза место за физичку испоруку те енергије", додаје Младеновић.

Младеновић каже да су због празника и топлог времена за овај део године цене електричне енергије значајано ниже.

"Просечна годишња цена на Сепексу је 275 евра по мегават сату. Тренутна цена на Сепексу је 115 евра, у Немачкој само шездесетак, док је рецимо у Грчкој она и даље преко 200 евра за мегават сат струје", наводи Младеновић.

Указује на то да су ти услови утицали на тзв. фјучерс тржиште. Тренутно се уговори за следећу годину склапају на нивоу на око 300 евра по мегават сату што није забележено у претходних неколико месеци, каже Младеновић.

субота, 14. септембар 2024.
13° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи