Читај ми!

Мали: Е-фактуре повећавају ликвидност српске привреде

Потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали рекао је, отварајући конференцију "Е-фактуре и електронска плаћања за конкурентнију привреду", да је увођење електронских фактура у пословање привреде вероватно најважнији реформски потез у поседњих 20 година.

"Ми смо на плану увођења е-Фактура испред Француске, која планира да их уведе 2027. године, испред Шпаније која ће их увести 2026, испред Словеније, која је донела закон, али га још није ратификовала у парламенту. Ми у овом тренутку имамо преко 20.000 корисника јавних средстава, целу државу, која је већ у систему електрнских фактура и највећи број привредника", истакао је Мали.

Ово је по мени пример како можемо да повећавамо конкурентност и атрактивност наше привреде, јер смо то урадили на предлог привредника како би они своје пословање унапредили, учинили га транспарентнијим, конкурентнијим и како би повраћај ПДВ-а добили у краћем временском периоду.

"Позивам све привреднике који су у систему ПДВ-а а још нису прешли на електронске фактуре да ураде то што пре, јер је од 1. јануара наредне године обавезно коришћење е-Фактура за све који су у систему ПДВ", апеловао је министар финансија.

Kористи су, каже, огромне, јер је систем бесплатан и транспарентан, и привредник тачно зна шта је купио и продао у промету између правних лица.

"Трошкови су за привреду много нижи, једноставније је чување фактура, али најважније је што ћемо упарујући улазне и излазне фактуре у систему електронских фактура моћи да радимо повраћај ПДВ-а у року до 24 до 48 сати, аутоматски, уместо да траје 35 до 40 дана као данас", нагласио је Мали.

Додао је да је то огромна помоћ ликвидности наше привреде, која ће много брже располагати средствима од повраћаја ПДВ-а, а која ће моћи да користи као обртна средства или за инвестиције, па тако неће морати привредници да узимају краткорочне кредите за финансирање ликвидности.

Амбасадорка Немачке у Србији Анке Kонрад је рекла да њена земља снажно подржава увођење фер пословања у Србији и ефикасно сузбијање сиве економије, због чега је подржала српске институције.

"Ове реформе ће смањити трошкове српских предузећа, унапредити ефикасност јавне управе и допринети остварењу равноправне конкуренције свих учесника на тржишту", рекла је Kонрадова.

Она је охрабрила нову владу да предузима даље активности које сузбијају пословање у сивој зони у чему значајну улогу има Нацонална иницијатива за безготовинско плаћање коју је Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ) покренула у блиској сарадњи са Министарством финасија пре нешто више од годину дана.

"Ова иницијатива представља пример приватно-јавног партнерства, јер уједињује огромно развојно искуство ГЗИ-а, пословне капацитете значјаних картичних оператора Виза и Мастеркард, стручност и мрежу НАЛЕД-а и релевантних државних институција, пре свега Минситарства финасија", навела је Kонрадова.

Додала је да ће Немачка и ГИЗ наставити да подржавају Србију у стварају услова за фер конкурнацију и и привредни развој.

Председник Управног одбора НАЛЕД-а Владислав Цветковић истакао је да су е-Фактура, еФискализација и е-Плаћања стубови транспарентне економије и фер конкуренције.

"За грађане безготовинска плаћања значе велику уштеду времена, сигурну куповину, а доносе и далеко већи избор захваљујући куповини преко интернета по нижим ценама", рекао је Цветковић.

Додао је да безготовинско плаћање привредициима повећавају прилике за развој пословања кроз стицање нових купаца увођењем интернет продаје и отварањем нових тржишта.

"Очекујем да ћемо ускоро лансирати ПОС програм као део Националне иницијативе за безготовинског плаћење. Он је намењен предузетницима, микро, малим и средњим предузећима који до сада нису прихватили безготовинско палћење. Намера нам је да током три године опремимо 25.000 продајних места ПОС терминалима. Привредници који се буду пријавили за овај програм добиће бесплатну инсталацију и коришћење ПОС терминала годину дана", рекао је Цветковић.

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи