Читај ми!

Који привредни сектори су приоритет за француске компаније

Под слоганом "Светла Париза на београдским улицама" отворена је "Француска недеља". Ту манифестацију већ десету годину организује "Француско-српска привредна комора" са циљем промоције француског бизниса у Србији и представљања културних, едукативних и пословних догађаја Француске.

Француске компаније отвориле су врата за запошљавање младих. Директорка Француско-српске коморе Сања Иванић рекла је за РТС да заинтересовани за запослење могу на сајту francuskanedelja.rs да пронађу штандове 21 француских и српских компанија. Истакла је да су најтраженији послови у ИТ индустрији.

"Најразличитија занимања која су у ИТ сектору. Међутим, доста се траже и остала техничка занимања. Пре свега, инжењери и техничари, али и има и других занимања. Понуде су заиста разнолике. Компаније су из најразноврснијих сектора, тако да верујем да ће свако пронађи понешто", навела је Иванићева.

Додала је да у Србији послује око 130 француских компанија, што је, како је оценила, премало, а да оне запошљавају између дванаест и тринаест хиљада људи са тенденцијом раста последњих година.

Француске компаније су пре пандемије најављивале већа улагања у Србију, а Сања Иванић истиче да се то интересовање наставило и током пандемије.

"Сада је наступио период неизвесности због енергетске кризе. Знате и сами да предузећа не воле неизвесност, а овај период је просто такав. Тако да имам утисак да је наступила нека мала задршка, а ја се надам да ће се то све разрешити у току 2023. године", рекла је Сања Иванић.

Истакла је да француске компаније у Србији нарочито занима сектор инфраструктуре и подсетила на концесију београдског аеродрома и изградњу метроа у Београду, али и сектор енергетике у оквиру којег је еколошки пројекат спалионице у Винчи француске компаније "Веолија".

"Ти сектори остају приоритет за француска предузећа, тако да су то сектори из којих имамо највише упита", рекла је Иванићева.

Додала је да следеће недеље у Србију долази делегација француског Сената, а ићи ће и у посету предузећима, међу њима и "Шнајдер електрику" у Новом Саду, као и да билатерална размена Србије и Француске стално расте.

Говорећи о српским компанијама на француском тржишту, Сања Иванић је рекла да се из Србије за Француску највише извозе производи од каучука и да је реч о гумама из Пирота, а да последњих година забележен пораст од 20 одсто извоза из Србије из пољопривредне и прехрамбене индустрије.

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи