Читај ми!

Брнабић: Правимо Био4 кампус као у Сингапуру, већ има заинтересованих

Другог дана посете Сингапуру, председница Владе Ана Брнабић састала се са председницом те земље Халимом Јакоб и министром за националну безбедност Тео Чи Хеном. Обишла је и један од највећих центара за истрживање и развој.

Сингапурски центар за истраживање и развој у биомедицини је минијатурна верзија Биополиса. У реалности, то је прави мали град. Примера ради - пет, до десет минута вожње требаће вам да пређете од едукативног центра, до лабораторије.

Ту је и шопинг центар, резиденцијални део и хотел, а ту се налази и министарство за образовање.

Баш овај кампус био је инспирација за онај који Србија планира да изгради на 20 хектара површине у Београду.

"Мислим да је изградња Био4 кампуса стварно стратешка ствар и одлука државе. Могу сада да објавим да планирамо да почетак изградње почне у августу-септембру 2023. и да траје две године. Тако да 2025. добијамо нешто сасвим ново у науци и држави", каже министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић.

Премијерка Брнабић каже да већ има заинтересованих компанија које желе да се лоцирају у оквиру Био 4 кампуса.

"Потписали смо споразум о сарадњи са неким од највећих фармацеутских компанија и има све више компаија које су заинтересоане и које препознају да Србија има потенцијал, а има и жељу и подршку државног врха да иде у том смеру тако да они аутоматски желе да се прикључе на тај воз", каже Брнабићева.

Оваква улагања у људе и знање, али и искорењивање корупције и смањење пореза за стране улагаче гурнуло је Сингапур далеко испред 4 азијска тигра, односно малих земаља које су између 60-их и 90-их година имале константан привредни раст од 7 одсто. Данас овај тигар са 100 пута мањом површином од Србије такмичи се са најразвијенијима у свету.

А Србија, потврђено је и данас на политичким састанцима у Сингапуру, намерава да постане партнер азијских земаља.

"Оно што је најважније са овог састанка је да ћемо имати подршку Сингапура да се прикључимо АСЕАН-у, да као земља која нијео део југоисточне Азије потпише споразум о сарадњи и пријатељству са АСЕАН-ом. Наравноо за то је потребна подршка свих чланица али Сингапур је једна од најважнијих тако да ћемо имати њихову пуну подршку", рекла је премијерка Србије. 

Иако регионална иницијатива и савез, АСЕАН-у - односно Асоцијацији јужноазијских земаља важна су и међународна партнерства због сарадње у области економије, сигурности, образовања, инвестиција. Европска унија јој је је трећи највећи трговински партнер.

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи