Читај ми!

Ђедовић са Боцан-Харченком о енергетској сарадњи

Пуштање у рад ТЕ-ТО Панчево је од велике важности за Србију, поручила је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић током разговора о енергетској сарадњи са амбасадором Русије Александром Боцан Харченком.

Дубравка Ђедовић је навела како је Термоелектрана-топлана (ТЕ-ТО), пројекат реализован у сарадњи са руским партнерима, прва гасно-парна електрана у Србији намењена за комбиновану производњу електричне и топлотне енергије а на бази природног гаса, саопштило је ресорно Министарство.

"Планирана производња довољна је за снабдевање око 300.000 просечних домаћинстава годишње, што ће у многоме допринети енергетској сигурности Републике Србије", рекла је она и подсетила да је гас једно од еколошки најчистијих горива.

Она је подсетила да је Руска Федерација важан партнер Србије у енергетици и додала да се у овим изазовним временима јасно види колико је изградња гасовода Балкански ток кроз стабилно снабдевање допринела енергетској стабилности и безбедности.

Разговарано је и о плановима у вези са градњом новог нафтовода до Мађарске и повезивања на руски нафтовод Дружба.

Боцан-Харченко је рекао да је руска страна заинтересована да пружи пуну подршку даљем развоју енергетске инфраструктуре у Србији.

"Посебно изградњи гасне интерконекције са Босном и Херцеговином и Републиком Српском, новог нафтовода до Мађарске, али и реконструкцији енергетских објеката, у чему су руске компаније већ учестовале", рекао је руски амбасадор.

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи