Читај ми!

Србија све атрактивнија за страна улагања – зашто ИТ стручњаци отварају фирме у нашој земљи

Амерички "Волстрит џурнал" означио је Србију као земљу одличних услова за живот и рад и захваљујући томе странци из читавог света бирају Србију за свој дом. Директор Агенције за привредне регистре Милан Лучић наводи за РТС да су од 24. фебруара у АПР-у основане 2.134 предузетничке радње, али и 789 привредних друштава. Највише њих бави се рачунарским програмирањем.

Волстрит џурнал наводи да се међу земљама које су отвориле своја врата странцима, Србија као мала балканска нација, појавила као главно одредиште за технолошке фирме и висококвалификоване професионалце. Десетине хиљада инжењера, програмера, предузетника, уметника и научника дошло је последњих месеци у нашу земљу.

Милан Лучић је рекао да се то дешава због предуслова која наша земља нуди, због регулативе које је до сада успоставила странцима.

"Странац када гледа Србију он види да смо земља кандидат за чланство у Европској унији. Он има перцепцију да ми нашу политику, унутрашњу регулативу, нормативу усклађујемо са нормама ЕУ. Такође, ИТ и телекомуникациона инфраструктура је доста развијена у нашој земљи и порески систем је значајна ставка. Све су то сегменти и аспекти које странци гледају и перципирају да ли би у нашој земљи могли да покрену пословање. Такође, оно што је изузетно значајно јесте да су процедуре за отпочињање пословања у нашој земљи значајно и убрзанае и олакшане, а оне су чак за странце и услов да добију боравишну и радну визу на годину дана", објашњава Лучић.

Најзаступљеније ИТ компаније

Указује да су од 24. фебруара у АПР-у основане 2.134 предузетничке радње, али и 789 привредних друштава.

"Ако гледамо шифре делатности на првом месту по учесталости појављивања јесте рачунарско програмирање, затим следе консултантске активности повезане са управљањем и пословањем, консултантске активности повезене са информационим технологијама. Затим неспецијализована трговина на велико и остале специфичне делатности дизанерске делатности", објашњава.

Указује да у нашој земљи послује велики број странаца, а да предњаче Кинези, Руси, Италијани, Словенци, Немци и Турци.

"Руси су ове године дошли на друго место по фреквенцији, учесталости оснивања привредних субјеката у нашој земљи. И даље су кинески држављани на првом месту, на трећем месту су Италијани, затим следе Словенци, Хрвати, Немци, Турци", наводи Лучић.

Највећи део Руса бави се ИТ технологијама 

Указује да се највећи део Руса који су дошли у Србију након 24. фебруара бави делатностима у области информационих технологија.

"ИТ је доминантан и то је врло значајно за нашу земљу, јер ће у том домену повећати конкурентност Србије на свим тржиштима са којима ћемо ми наступати. То је највећи потенцијал наше земље", оцењује Лучић.

Компанија "Лускофт", која развија софтвер заснован на вештачкој интелигенцији за банке, телекомуникације и произвођаче аутомобила као што су БМВ и Фолксваген, преселила је 1.000 виших инжењера из Русије у Београд, а у току је довођење још 1.000. 

Говорећи о условима који важе за странце који оснивају компаније, фирме, привредна друштва у Србији наводи да су они потпуно идентични као за домаћа лица.

"Та фирма која се оснује послује потпуно као домаћа фирма. Пореска регулатива је потпуно идентична. Повластице постоје за оне фирме да кажем премијум класе које запошљавају најстручније људе и то су оне субвенције за запошљавање врхунских стручњака које је држава прошле године потписала", каже Лучић.

понедељак, 16. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи