Читај ми!

Какав је економски курс Кине на политичкој мапи света

Кинески бруто домаћи производ већи је у периоду јул-септембар за 3,9 одсто него прошле године. Међутим, потрошња становништва је у паду, раст извоза је успорен, а сектор некретнина је у стагнацији. О Кини, ривалству великих сила у политици и економији, разговарало се и на Факултету политичких наука.

Изгледа да нема краја лошим вестима у европској економији. У октобру, инфлација је са септембарских 9,9 одсто скочила на 10,7 процената, што је више од очекиваног. Упркос томе, има мишљења да би Европска централна банка у суочавању са рецесијом требало да успори са подизањем каматних стопа које су само у последња три месеца скочиле за 2 базна поена. Ни на другој страни света не цветају руже.

"Не можемо бити нарочити оптимисти када је у питању стање глобалне економије, настојање САД да технолошким ратом онемогуће технолошко напредовање и осамостаљивање Кине. У многим битним аспектима најмодернијих технологија јесте оно што ће учинити да њихове економије, уместо да наставе да што ближе и успешније сарађују, на неки начин воде на политичком нивоу рат једна против друге", каже професорка ФПН-а Драгана Митровић.

У извештају кинеског председника Си Ђинпинга на недавном конгресу Комунистичке партије, аналитичари читају самокритику неких досадашњих нелогичности у кинеској економији и потребу да се промени курс.

"Не мислим да Кина може да направи брзу промену курса. Оно што ћемо видети је веће ангажовање кинеске спољне политике и веће инвестиције у другим деловима како би покушала да врати утицај кроз иницијативу 'Појас и пут', јер је због руско-украјинског сукоба Кина много изгубила", сматра шеф Стокхолмског центра за јужну Азију и Индо-Пацифички регион Јаганат Панда.

Кина улаже у сарадњу са земаљама Централне и Источне Европе, у којој учествује и Србија од 2016. године.

У протеклих 10 година од када тај механизам постоји, обим трговине Кине и земаља Централно-источне Европе порастао је на 136 милијарди долара.

уторак, 17. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи