Читај ми!

Отворени Балкан, нова реалност у туризму – како га унапредити

После пандемије коронавируса променио се и туризам, који је сада немогуће дугорочно планирати. Због тога је неопходно јаче регионално повезивање туристичких понуда, речено је на традиционалном Београдском туристичком и Мајс форуму. Отворени Балкан, нова је реалност у туризму, а како га побољшати и унапредити, била је једна од главних тема скупа.

Балканске земље, мала су туристичка тржишта која заједно могу да постигну много боље резултате. Државе би требало да заједнички представљају своје туристичке могућности и да потпуно либерализују визне режиме.

Ђорђе Михајловић из "Туристичке призме" истиче да је важно да се слободно крећемо са личним картама у земљама Отвореног Балкана.

"Тог момента, када профункционише, када крене размена радне снаге у једном у другом смеру, заиста ћемо постати Отворени Балкан. Мислим да ће се овој иницијативи придружити Босна и Херцеговина и Црна Гора", наводи Михајловић.

Сокола Хоџа из "Хармоније хотелс групе" у Албанији истиче да туристима могу да се олакшају контроле на границама.

"Туриста чека сатима на граници. Апел за политику да то буде туризам отворених врата", наводи Хоџа.

Кружне туре по региону за туристе

Туристе све више занимају нетакнута природа и руралне дестинације у које треба више улагати. Имамо кружне туре по региону, али треба да их буде много више.

"Ако их на Отвореном Балкану има седам, треба да све урадимо да их буде 10 до 14 и да укључимо и друге земље које нису у Отвореном Балкану. Треба да направимо довољно конкурентан производ, да будемо егзотична дестинација за европске туристе", наводи директор Агенције за промоцију и подршку туризма Северне Македоније Љупчо Јаневски.

У такозваном мајс, пословном и конгресном туризму, и даље смо популарна светска дестинација.

"Прво морамо да се вратимо на бројке које смо имали и пре короне, што ће бити врло тешко и што је проблем у читавом свету", поручује в. д. директора "Туристичке организације Београд" Миодраг Поповић.

На конференцији која је окупила 120 туристичких стручњака из региона, јубиларни 25. пут додељена су признања "Туристичке призме", једине регионалне награде туристичких новинара, истакнутим појединцима и институцијама који су постигли резултате у унапређењу туристичке понуде своје земље и региона.

уторак, 17. септембар 2024.
12° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи