Читај ми!

Плочице и цреп "made in Serbia" – најтраженији производ српског грађевинарства

Од почетка године индустрија производње грађевинског материјала у Србији успела је да задовољи све потребе домаћег тржишта и извезе више од 50 одсто произведених материјала. Томе је допринела експанзија изградње у читавом региону, која је повећала потражњу грађевинског материјала, али и раст његове цене.

Чак и у најтежем периоду пандемије домаћи произвођачи грађевинског материјала нису ни размишљали о гашењу пећи. У првих шест месеци 2022. фабрике су произвеле више од 387.000 тона елемената за зидање, од чега је извезено готово две трећине.

Тежак период није успорио ову привредну грану, али је одложио редовне конгресе стручњака који производе и испитују грађевински материјал. Поново су се састали на Дивчибарама где је у току 28. Конгрес Друштва за испитивање и истраживање материјала и конструкција и 9. Конгрес Удружења савремене индустрије глинених производа.

Произвођачи, представници Института за испитивање материјала и ресорног министарства наглашавају да ће заједнички радити на развоју производње што квалитетнијег грађевинског материјала.

"Предочили су нам да постоје модерне технологије и модерни приступи у зеленој изградњи, да се користе еколошки материјали и да конвенционална изградња може бити и јефтинија и квалитетнија у сарадњи привреде и научне заједнице", каже Бранислав Поповић, помоћник министра грађевине.

"Институт се у континуитету бави провером и оценом перформанси свих производа који се у Србији па и окружењу производе, али пласирају на наше тржиште и са правом може рећи да се углавном поштују сви захтеви и регулатива Европске уније која је прописана по питању квалитета", каже др Загорка Радојевић, председник ДИМК Србије.

Када је реч о квантитету, у односу на прошлу годину највише је повећана производња плочица, за 30 одсто, док је производња црепа 20 одсто већа.

"Већина наших домаћих фабрика су фабрике које су старе преко сто година. Битно је да држава препозна ту нашу традицију у грађевинској производњи и да генерално сачувамо тај неки домаћи аспект производње", каже Мајда Петковић, председник Удружења СИГП Србије.

Квалитетну производњу сачуваће и стручњаци, који су на Конгресу награђени за најбоље докторске дисертације. Признања су добили и заслужни за изузетан допринос раду Друштва за испитивање и истраживање материјала и конструкција Србије које је прославило 70 година постојања. 

уторак, 17. септембар 2024.
12° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи