Читај ми!

Гувернерка Табаковић на Годишњој скупштини ММФ-а и Групације Светске банке

Делегација Србије, коју предводи гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, у оквиру Годишње скупштине ММФ и Групације Светске банке имала је велики број састанака с високим представницима тих институција, као и с представницима великог броја инвеститора, саопштено је из Народне банке.

У саопштењу се наводи да се током састанака с господином Бо Лијем, замеником генералног директора Међународног монетарног фонда, господином Алфредом Камером, директором Сектора за Европу у Међународном монетарном фонду, као и с тимом Међународног монетарног фонда за Србију, који предводи господин Јан Кејс Мартејн детаљно дискутовало о актуелним изазовним условима у којима се спроводе политике.

Саопштено је да је оцењено је да изазова има прилично и да потичу с глобалног тржишта попут високе инфлације, енергетске кризе и са њима повезаним затезањем глобалних финансијских услова.

Високи званичници Међународног монетарног фонда похвалили су власти у Србији за одличне резултате постигнуте и у условима великих шокова, као и настојање српских власти да се унапред припреме за даље потенцијалне неизвесности и кризе.

Додаје се да су оценили да је сарадња Републике Србије са Међународним монетарним фондом у оквиру Инструмента за координацију политика (PCI) веома добра, што је и потврђено успешним окончањем другог раматрања договореног економског програма. Истакли су да је Србија забележила одличне резултате на макроекономском плану, што говори у прилог добрим политикама које су спровођене.

Генерална је оцена, наводи се, да услови у којима се спроводе политике захтевају никада већу сарадњу и проактивно деловање.

Додаје се да је Бо Ли је навео да искуство Србије на плану диверсификацијe извора енергије може да буде користан пример и за друге земље.

"На крају, гувернерка Јогованка Табаковић закључила је да је координација политика увек неопходна, а данас посебно када смо суoчени са изазовима који се међусобно преплићу, и да у Србији управо координација, уз добре политике, јесте један од стубова постизања одрживих резултата", навели су из Народне банке.

уторак, 17. септембар 2024.
20° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи