Грејна сезона на вратима, ЕУ ради на "четири колосека"

Још није откривен ни узрок експлозија на подморским цевима "Северни ток 1 и 2", из Пољске стигла вест о цурењу и нафтовода Дружба. То је додатно узбуркало неизвесност снабдевања енергентима Европе. Док ЕУ тражи решења да преброди грејну сезону, Москва нуди Европи испоруке "Северним током 2", али и градњу још једне трасе Турског тока - који би, кажу, могли претворити у главни правац снабдевања руским гасом.

Нафтовод "Дружба" - дужине 8.900 километара и капацитета 2,5 милиона барела дневно - један је од највећих на свету. Нафтом из Русије и Казахстна снабдева Украјину, Белорусију, Пољску, Мађарску, Словачку, Чешку, Аустрију и Немачку.

Нафтовод има две цеви, а Пољска је пријавила да је на једеној цеви исцурило 400 кубних метара нафте. Прве информације указују да није реч о саботажи.

"Могу да потврдим да заиста цурење постоји на неколико десетина километара од града Плоцка. Све службе су на лицу места, укључујући ватрогасце и службе обезбеђења, тренутно анализирамо ситуацију и узроке", каже Адам Гаирбург Цетверински, подсекретар у пољском Министарству за климу и животну средину.

Чешка је саопштила да за сада добија нафту редовно, а немачке рафинерије већ наговештавају да би могле да смање прераду, јер због цурења, добијају нешто мање нафте.

После експлозија на гасоводима "Северни ток" које су - и за Запад и за Русију - саботажа, европска енергетска безбедност је уздрмана.

Владимир Путин, председник Русије, рекао је да нема сумње да је реч о акту међународног тероризма, чија је сврха подривање енергетске безбедности целог континента.

"Логика је цинична - уништити, блокирати јефтине изворе енергије, лишити милионе људи, индустријских потрошача гаса, топлоте, струје и других ресурса и натерати их да све то купују по много вишим ценама. А ко стоји иза саботаже у Северном току? Очигледно, они који желе да коначно прекину везе између Русије и Европске уније", рекао је Путин.

Европа тражи друге изворе гаса 

И док Русија нуди Европи пун обим уговорених испорука неоштећном цеви "Северног тока 2" и проширењем гасног чворишта Турског тока, Европска унија покушава да нађе друге изворе и ограничи цену гаса за коју ни после још једног састанка у Прагу нема сагласности свих чланица. Како би пребродили грејну сезону Унија ће деловати на четири кључна колосека.

"Прво подстаћи смањење тражње, затим ћемо обезбедити солидарност међу државама чланицама, интервенисаћемо и око цене гаса, а олакшаћемо заједничку куповину гаса. А сва ова четири тока заједно помоћи ће нам да ограничимо цене и обезбедимо сигурност снабдевања. И сви знамо да морамо деловати хитно и заједно", каже Кадри Симсон, комесарка за енергетику Европске уније.

Међународна агенција за енергију упозорава - забрана увоза руске нафте, која ступа на снагу у децембру, може изазвати несташице.

Због штрајка рафинеријских радника, Француска се од прошле седмице већ суочава са поремећајем у снабдевњу. Горива нема на свим пумпама, па је продаја ограничена на 30 литара.

уторак, 17. септембар 2024.
22° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи