Читај ми!

Вучић на "Опленачкој берби": Планирамо неколико важних ствари за Тополу

У току је 59. привредно-туристичка манифестација "Опленачка берба" у Тополи. У част грожђа и вина окупило се на хиљаде учесника и посетилаца из земље и иностранства. Александар Вучић први је председник Србије који је обишао Краљевску винарију и једну од најстаријих винотека на Балкану.

У плану је реконструкција Краљевске винарије, подигнуте 1931. године. Радови ће бити финансирани средствима Европске уније.

Председник је обећао да уколико буде недостајало средстава да ће помоћи и држава.

"Ми за Тополу планирамо неколико важних ствари да урадимо и велики новац да уложимо који Топола у овом тренутку нема. То је нешто око милион евра за секундарну водоводну мрежу, око милион евра за уређење центра града, дакле пешачке зоне, да Топола буде још лепша, још привлачнија за све наше људе", каже Вучић.

Истакао је да је посебно важан ауто-пут "Вожд Карађорђе".

"Он ће да споји и Младеновац и Лазаревац са Аранђеловцем, непосредно, на такозваном северном делу Тополе да прође поред овог прелепог града и да настави даље према Рачи, Деспотовцу и Бору", нагласио је Вучић.

Вина из Тополског краја променила слику општине 

Оно што је започео Карађорђе, наставили су његови потомци. Још 1931, подно Опленца, подигнут је подрум у коме се чува 450 боца архивских вина, служених и на европским дворовима.

"Предивне жилавке, пино ноари, смедеревке, совињони, семиони, све оно што је краљ правио и што је његов вредни технолог Ото Кабе овде стварао", набраја управник Задужбине краља Петра Првог на Опленцу Драган Рељић.

Задужбина Краља Петра Првог обновила је винограде, засадили су нове. На реду је реконструкција и адаптација Краљевске винарије.

"Ми од овог правимо нови Центар винске културе, винских тура какав Шумадија заслужује", наводи Ненад Поповић, директор Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља.

Воће и вина из Тополског краја, чији се извоз мери десетинама милиона евра, променили су привредну слику те општине.

"Очекујемо до краја године укидање царина, у односима са Кином. То ће значајно помоћи продаји и пласману", каже винар Веселин Деспотовић.

У Србији је под виноградима 22.000 хектара. За пет година, број винарија повећан је за педесет одсто, а требало би да се повећају и засади јер се велике количине грожђа увозе из Северне Македоније.

У дане Опленачке бербе, Тополу посети око 200.000 гостију, који уживају у даровима природе, чувеном вашару, и Сабору изворног народног стваралаштва.

уторак, 17. септембар 2024.
16° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи