Читај ми!

Како Швајцарци штеде струју, од најблажих до најоштријих мера

Швајцарска влада је направила национални план за уштеду енергије који предвиђа различите мере, од најблажих до најрестриктивнијих.

У Швајцарској, раст цене енергената има ограничен утицај у поређењу са многим другим земљама захваљујући нижој потрошњи и чињеници да је швајцарски франак цењен као валута.

Упркос томе, повећање тарифа наставља да подстиче инфлацију, што би у наредним месецима могло значајно да успори економију земље.

У овом моменту инфлација у Швајцарској је три и по одсто, што је знатно мање од италијанских осам одсто.

Швајцарска влада је почела са спровођењем кампање у вези са уштедама енергије која ће трајати све до априла 2023. године под називом "Оскудица је енергије, немојмо је расипати", која обухвата савете грађанима како да штеде енергију.

Професор Марко Морозини са Политехничког факултета у Цириху рекао је да је прва и најједноставнија мера она којом се саветују и позивају грађани да штеде енергију што више, како струју тако и плин са техничким и врло специфичним саветима које свако може да усвоји.

Следећи корак су индикације појединцима и фирмама, а наредни корак је ограничавање коришћења енергије. Последња мера јесте укидање енергије по сатницама, рекао је Морозини.

Швајцарска не зависи много од руског гаса 

Према његовим речима, Швајцарска не зависи много од руског гаса, он се користи свега 15 одсто од укупне потрошње, јер су велико богатство земље хидроелектране и атомска енергија, тако да би технички Швајцарска могла да буде потпуно самостална.

"Нажалост није, јер је део система европског тржишта енергије и Швајцарска је ограничена обавезама које има, купопродајним системом енергије са другим земљама", рекао је он.

Куће у Швајцарској греју се топлотним пумпама и по томе је ова земља на првом месту у Европи, затим на плин, даљинско грејање из топлана, а многе зграде и хотели греју се помоћу пумпи које раде захваљујући води из језера.

"Швајцарци имају велико поверење у институције, владу и министре и поверење у читав административни систем, тако да верују да оно што одлучи влада, јесте права ствар", закључио је професор Морозини.

Конкретне мере штедње

Влада је донела конкретне мере које подразумевају максимално грејање у становима до 19 степени, док се вода сме грејати до 60 степени. Забрањено је грејање празних зграда, базена и сауна.

Институт "Бек економикс" сматра да ће тензије и цене на тржишту гаса и електричне енергије остати веома високе још неколико месеци, да се може избећи рационализација или чак прекиди у снабдевању електричном енергијом. Уколико супротно овим претпоставкама дође до озбиљне несташице, рецесија ће бити неизбежна и у овој земљи.

Државни секретаријат за економске послове очекује да ће швајцарска привреда трпети више него што се очекује због успоравања глобалне економије.

Оно што је интересантно, у овој земљи подаци о потрошњи струје и гаса нису доступни федералној канцеларији за енергетику у кратком временском периоду, без обзира на то што оператери свакодневно мере потрошњу. Потребно је да прође неколико месеци не би ли се дошло до податка колико је струје потрошено, на пример у јуну.

Ситуација је још компликованија када се ради о гасу. Подаци се сакупљају једном годишње па ће у Швајцарској до краја године бити уведен нови начин прикупљања ових података.

среда, 18. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи