Читај ми!

Корејске компаније у Србији запошљавају 10.000 радника, очекује се долазак нових

Сбија је једна од најбољих европских дестинација за улагања, због државних стимулација, добре инфраструктуре и одличне радне снаге, речено је на Трећем инвестиционом форуму који у Београду организују - Привредна комора Србије, Амбасада Кореје и корејска Национална агенција за информисање. Спољнотрговинска размена Србије и Кореје, прошле године износила је око пола милијарде долара, а у првој половини ове године била је око 300 милиона долара, а повећан је раст извоза из Србије и увоза из Кореје.

Привредници очекују много од пословних састанака током рада Форума, а планирано је да их буде око 80.

"Нама је интересантно њима да понудимо нека од наших решења, али исто тако да искористимо неку сарадњу са њима са већим компанијама из јужне Кореје и да пробамо да пласирамо заједнички решења негде у Азији Африци, Блиском истоку", каже Срђан Крчо из "Дунав нета".

Инвестиције из Кореје су 170 милиона долара, а поред компанија из аутомобилске индустрије постоје најаве за долазак других компанија и технолошке сарадње у ИТ области и енергетици.

"Желимо да донесемо наше клауд технологије и пружамо професионалне услуге за на пример, пословне зграде, медије а то би помогло српској Влади, али и приватним и јавним предузећима у Србији", каже Сангангин Им из "Мегазоун клауда".

"Мислимо да нуклеарна енергија може бити делимичан извор енергије следеће генерације. Наше решење су мали модуларни реактори који су компактни и интегрисани у модуле, што их чини безбеднијим од великих нуклеарних електрана", каже Џинхо Парк, представник "Дусан енербилити"

Дигитална трансформација, привредна сарадња, коришћење електронских сервиса у привреди и јавном сектору, извоз житарица, воћа и поврћа у Кореју, као и решавање проблема у снабдевању енергијом, најважније су теме скупа.

"Соларне електране, винд пауер електране, а и данас смо имали једну нову тему а то су нуклеарне електране као могућа потенцијална енергетска решења за ова питања", каже Михаило Весовић, директор Сектора стратешке анализе Привредне коморе Србије.

Корејски амбасадор у Србији Ђенг Ли оценио је да имамо велике могућности за унапређење сарадње и напредак у будућности. Позвао је наше званичнике да подрже кандидатуру града Бусана, у свету друге по величини утоварне луке, за Светску изложбу 2030. године.

"Бусан има одличну инфраструктуру као транспортни и логистички центар, такође је и град који симболизује успешан економски раст Кореје. Надамо се да ће Србија, наш верни партнер, показати интересовање и подржати наше учешће за организацију Еxпо 2030 у Бусану", рекао је Ђенг Ли.

Колико је важна сарадња са Корејом и повећање броја њихових компанија у Србији говоре подаци да су они четврта азијска економија и десета економија света. Иначе корејске компаније у Србији запошљавају око 10.000 радника.

среда, 18. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи