Читај ми!

Штедња струје држави смањује увоз, а грађанима рачун

Гориво је на нашим пумпама појефтинило: литар дизела је 216 динара, динар и по - мање него протекле недеље, а цена бензина је три динара нижа, односно 174 динара по литру. Домаћинствима која буду штедела струју - Влада је одобрила попусте - од 15 до 30 посто. ЕПС ће умањивати месечне рачуне, од октобра до марта, онима који потроше мање него у истом месецу прошле године.

Штедња струје држави смањује увоз, грађанима рачун. Домаћинства која уштеде 5 до 20 одсто струје добиће попуст 15 одсто.

Штедња од 20 до 30 процената месечни рачун смањује 20 посто, док уштеда већа од 30 одсто доноси 30 процената попуста. Просечно трошимо 400 киловат-сати месечно и само уштеда од 10 посто - рачун умањује за готово хиљаду динара.

"За онога ко троши 2.000 киловат-сати месечно уколико би смањио потрошњу 10 посто уштеда би била на нивоу 7.500 динара или 28 посто рачуна. А ако би уштедео 30 посто струје - уштеда би била око 11-12.000 динара или 55 посто рачуна", каже Радован Станић, извршни директор за снабдевање електричном енергијом у ЕПС-у.

Попуст обухвата: утрошену енергију, трошак гаратованог снабдевача и обрачунску снагу. Више од 60 одсто домаћинства већ добија ЕПС-ов попуст пет посто јер струју плати до 28. у месецу. Многи праве рачуницу где да срежу потрошњу.

Док неки анкетирани грађани сматрају да може да се уштеди тако што ће се, рецимо, кувати сваки трећи дан, други подржавају стимуланс за штедњу уз још неко грејно тело - на дрва.
Набрајају гашење светла, искључивање бојлера, неукључивање машине за сушење веша, а укључује машине за веш по јефтиној струји.

Укупна дуговања потрошача за утрошену струју су чак 60 милијарди динара, више од половине дугују домаћинства.

Станић указује да је наплата преко 97,5 посто, али ће наплата бити добра када буде сто посто.

"И ово је доста добар проценат и велики број купаца своје обавезе измирује на време. То је око два и по посто ненаплаћених потраживња. И ЕПС чини све да та потраживања наплати предузимањм свих мера које су расположиве пре свега, обуставом електричне енргије а тамо где то не доноси резултате иде се и на утужење", рекао је Станић.

Право на бесплатних 120 до 250 киловат-сати струје месечно има око 64.000 најсиромашнијих домаћинстава. Влада је највила нову Уредбу како би те олакшице добило бар четири пута више социјално најугроженијих грађана.

среда, 18. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи