Читај ми!

Шта показује анкета Немачко-српске привредне коморе о пословној клими у земљи

Немачке и српске компаније, чланице Немачко-српске привредне коморе, позитивно су оцениле привредну климу у Србији и изразиле позитивна очекивања у оквиру сопственог пословања, а упркос актуелној кризи, 95 одсто компанија учесница анкете поново би инвестирало у Србији. Као факторе који утичу на пословање у Србији, најлошије су оцењене борба против корупције и правна сигурност, док су компаније задовољне квалификацијом и мотивацијом запослених.

Kао највеће претње и ризике у развоју својих компанија у наредних дванаест месеци, привредници истичу пораст цене енергената и сировина, економско-политички оквир, пораст трошкова рада, недостатак потражње, као и дефицит радне снаге, саопштила је Немачко-српска привредна комора.

Током марта и априла ове године Немачко-српска привредна комора (АХK Србија) спровела је истраживање о привредном амбијенту у Србији међу компанијама чланицама Kоморе. Резултати најновије указују на озбиљан пораст поверења немачких компанија у Србију као инвестициону дестинацију, истакнуто је на конференцији за новинаре.

Речено је да се очекује даљи пораст трговинске сарадње Србије и Немачке, али не и двоцифрена стопа раста.

Упркос последицама које је изазвала пандемила корона вируса, као и последица сукоба у Украјини које се одражавају на привреду на глобалном нивоу, половина анкетираних (52 одсто) своје пословање оцењује добрим, а само један одсто недовољно добрим, наводи се у саопштењу.

Десет одсто страхује од погоршања услова, готово половина планира још запослених 

И прогнозе пословања за актуелну годину садрже оптимизам у односу на период од пре три године - само 10 одсто анкетираних страхује од погоршања.

Kада је реч о развоју пословања и додатном запошљавању у 2022. години, 49 одсто анкетираних компанија планира повећање броја запослених, 46 одсто компанија не планира никакве промене у броју запослених, док само пет одсто испитаних претпоставља да ће број запослених у њиховим компанијама опадати.

Током 2022. године 46 одсто анкетираних предузећа планира увећање инвестиција, док само десет одсто најављује смањење инвестиција.

Приликом оцењивања фактора који утичу на пословање у Србији, најлошије су оцењене - борба против корупције и криминала, правна сигурност, транспарентност у јавним тендерима, ефикасност пореског система и пореске управе, као и расположивост радне снаге.

Задовољавајуће оцене немачко-српских компанија добили су критеријуми који се односе на тржиште рада у Србији: компаније су задовољне квалификацијом и мотивацијом запослених, њиховом продуктивношћу, као и академским образовањем.

Директор АХК Србија: Конкуренција јака, држава још мора да ради на побољшању услова

Сумирајући резултате анкете, директор Немачко-српске привредне коморе Александер Маркус истакао је да је Србија и даље веома пожељна дестинација за инвестиције, поверење немачких компанија све више расте, међутим и конкуренција је јака, те Србија мора активно да улаже напоре на даљем побољшању општих услова пословања.

"Радује нас податак да би чак 95 одсто компанија поново улагало у Србију, што је најбољи резултат до сада. Велики број немачких предузећа у овом тренутку трага за новим добављачима, а земље Западног Балкана свакако стоје у фокусу потенцијалних немачких инвеститора. С те тачке гледишта, постоји велика шанса за Србију, нарочито када се узму у обзир оцене привредника са лица места", поручио је директор АХK Србије.

Руководилац привредног одељења Амбасаде СР Немчке у Србији, Денис Kајзер оценио је да анкета поново потврђује привлачност Србије за немачке компаније и одражава блиске економске односе Србије и Немачке.

"Међутим, велики број немачких компанија сматра да је потребно унапредити борбу против корупције, као и транспарентност у јавним набавкама. Спремни смо да подржавамо Србију у томе, утирући на тај начин и њен пут ка Европској унији", закључио је Kајзер.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи