Читај ми!

У Бриселу изостао договор министара енергетике, али је ЕК добила смернице за четири групе мера

На ванредном састанку министара енергетике земаља ЕУ, који је по хитном поступку сазвала председавајућа Чешка, није било договора о ограничењу цене руског гаса. Међутим, то и није био дан за коначне договоре о мерама које су се нашле на столу на предлог Европске комисије, која треба у што краћем року да ублажи последице енергетске кризе.

Министри ЕУ су се данас заправо договорили око мандата који дају Европској комисији, смерницама за четири групе мера које треба да буду по хитном поступку усвојене у наредним данима.

Оне се између осталог односе и на предлог о паметној уштеди електричне енергије кроз добровољно или обавезујуће ограничавање.

На столу је и мера ограничавања екстра профита енергетских компанија и преусмеравање тих средстава ка буџетима угрожених грађана.

У плану је и подршка ликвидности комуналним компанијама које имају тешкоће с високим рачунима. 

Најконтроверзнија мера о којој се и највише дебатовало је могуће ограничење цене руског гаса за увоз по принципу "узми или остави". За то није било подршке неких земаља, међу којима је  била најгласнија Мађарска која сматра да би то угрозило њихово снабдевање гасом.

Међутим, та мера није скинута са дневног реда и наћи ће се у предлогу Европске комисије следеће недеље.

Шта предлажу и око чега су сагласне чланице ЕУ 

Енергетска ситуација у Европи је неодржива - и по питању снабдевања и када је о цени реч. Нафта је поново премашила 90 долара, гас кошта више од 2.400 евра, а мегават струје је и даље око 450 евра.

Неопходна је помоћ и смањење трошкова за енергију и привреди и грађанима, а енергетско тржиште мора да се мења, сагласне су чланице Уније.

"Заједно са Европском комисијом морамо да радимо на брзом решењу, како бисмо ублажили последице високе цене енергије. Тренутне цене гаса и електричне енергије стварају притисак на привреду Европске уније умањују конкурентност европских компанија и стварају друштвене тензије", поручује министар индустрије Чешке Јозеф Сикела.

План је да се нађе одржив тржишни механизам за одређивање максималних цена струје и гаса, али и нови извори гаса.

"Општи је јаз у ценама, укључујући увоз ЛНГ-а, што би могао бити изазов за сигурност снабдевања. Постоји веома јака конкуренција на тржишту ЛНГ-а и управо сада, важно је да можемо да заменимо руске количине алтернативним добављачима", сматра Кадри Симсон, европска комесарка за енергетику.

Роберт Хабек, министар економије и енергетике Немачке наглашава да се високе цене гаса одвоје од цена за све друге енергенте како би јефтинија енергија, посебно јефтинија и обновљива енергија, такође стизала до потрошача без ометања тржишта.

Противљење ограничењу цене руског гаса 

И док се већина чланица Уније залаже за прекид и гасне сарадње са Русијом, девет земаља противи се ограничењу цене руског гаса који стиже гасоводима. Подсећају да је Москва јасно ставила до знања да ће у том случају прекинути испоруке. А то доводи у питање снабдевање европских потрошача.

"Не знам ниједну интеграцију која ће обезбедити нашу сигурност снабдевања. И то је болна чињеница, посебно за Аустрију. Успели смо да смањимо зависност од руског гаса са 80 посто на испод 50 процената. Али ми смо и даље зависни", истиче Леоноре Гевеслер, министарка енергетике и животне средине Аустрије.

Зато, наглашава, ово није предлог који у овом тренутку могу да подрже.

"Ако руски природни гас испадне са европског тржишта, то представља претњу за нашу земљу. Мађарска не подржава увођење ограничења цене гаса, јер је то апсолутно апсурдно, јер то доводи до повећања цена и смањења сигурности снабдевања", упозорио је Петер Сијарто, министар спољних послова и трговине Мађарске.

Мађарска је од "Гаспрома" за зиму обезбедила и додатне количине које ће стизати преко наше земље Балканским током, који је и нама сада главни правац снадевања.

Михајловић: Србија има редовно снабдевање  

"Имамо два правца дотока гаса и нама гас стиже редовно. Ми га добијамо кроз Турски ток, Балкански ток, имамо редовно снабдевање. Како ће бити у наредном периоду, шта може да се деси, да ли неко може да користи наш гас, да ли може да дође до нових санкција, ми то не знамо, али знамо да смо све што је потребно у суштини обезбедили", наводи Зорана Михајловић, министарска рударства и енергетике.

И најављено ограничење цене нафте већ забрињава. У Аустрији већ пријављују несташицу дизела. На нашим пумпама снабдевање је редовно. До следећег петка цена дизел остаје 217, 5 динара, а бензин је појефтинио три динара - литар кошта 177 динара.

уторак, 30. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару