Читај ми!

Узелац: Банке често нуде предимензиониране пакете како би грађани платили скупље

Уредник сајта "Каматица" Душан Узелац рекао је да у банци за 150 динара могу да добију све основне услуге, а ако желе нешто шире мораће да плате више, нагласио је Узелац. Истакао је да банкари, као и остали трговци, често нуде предимензиониране пакете да приволе грађане да плате скупље, иако им нису потребни, нагласио је Узелац.

Банке су се пре петнаестак дана обавезале да не повећавају накнаде и провизије у наредних годину дана и да ће их умањити за 30 процената, ако су то чиниле од почетка прошле године.

Уредник сајта "Каматица" Душан Узелац рекао је гостујући у Јутарњем програму да ће банке које су подигле цене услуга снизити за 30 одсто, а оне које нису да то неће да раде у наредних годину дана.

Према његовим речима, за ово није било масовног обавештавања, као што је случај са променом тарифа.

"За 150 динара могу све. Овај сет је дефинисан и основни, ако желите нешто шире мораћете да платите више", нагласио је Узелац.

Истакао је да банкари, као и остали трговци, често нуде предимензиониране пакете да приволе грађане да плате скупље, иако им нису потребни.

"Банке неће радити ништа ако им се не исплати, следи нам поскупљење кредита, кредити поскупљују и све ће бити скупљи, то је стање на глобалном нивоу. Спрема се та зима у Европи, а ако се централа уплаши на свом терену може да ускрати нека средтва филијалама које се налазе код нас", каже Узелац.

Саветује грађане да се задужују када хоће, а не када морају јер тада немају куд и плаћају скупље услугу.

"Банкарски сектор као економски модел је већ превазиђен у неким деловима света, постоје платформе на којима може да се размени новац - ако имам новац, а неком треба новац нађемо се на некој платформи и разменимо", напоменуо је уредник "Каматице".

Сматра да ће банка нестати у овом формату у неко догледно време јер су филијале скупе, међутим неће нестати банкари.

На питање да ли се банке договарају о ценама, каже да свака продавница ће гледати друге продавнице и тако формирати цене, па тако и банке, оне прате једна другу, нема кластерске услуге, али има прећутног договора.

Напоменуо је да у поскупљењима увек има домино ефекта - све је поскупело па ћу и ја, што није једноставно да неко то поправља.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи