Читај ми!

Матић: Сајам вина промовише и туризам земаља Отвореног Балкана

Београд ће прва четири дана септембра бити домаћин велике манифестацијe – ревије вина, гастрономије и туризма, која окупља три државе региона: Србију, Албанију и Северну Македонију. Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић наводи за РТС да је први Међународни сајам вина јединствена манифестација не само због представљања винског и гастрономског туризма већ и због промоције туристичких дестинација земаља Отвореног Балкана.

Централни догађај на Београдском сајму пратиће и многи културни догађаји на најатрактивнијим локацијама у граду. Поред председника Србије Александра Вучића, премијера Албаније Едија Раме и премијера Саверне Македоније Димитара Ковачевског, скупу у Београду присуствоваће и црногорски премијер Дритан Абазовић.

Татјана Матић наводи да је ова манифестација плод заједничког рада три државе и идеална прилика да се вински путеви Балкана позиционирају на светској мапи винских тура, али и да се наше земље боље и лакше утврде на светској мапи атрактивних туристичких дестинација.

Указује да влада велико интересовање, те да ће се на сајму представити 360 излагача из 22 земље.

"Наравно да је највеће интересовање из земаља региона – Албаније, Северне Македоније, Црне Горе, али ми имамо и госте из Италије, Француске, Аргентине, Чилеа", навела је Матићева гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а.

Како каже, Први међународни сајам вина омогућиће виноградарима, произвођачима вина, представницима винарија, сомелијерима, као и дистрибутерима и трговцима вином из региона и шире да се окупе, поделе искуства, представе се широј јавности, умреже и прошире своје пословање.

Указала је да је вински туризам у великом замаху у Србији, али и у другим земљама у региону, подсећајући да је 2016. године било око 239 произвођача, а да их у овој години има више од 430.

"И то је између осталог један од разлога зашто треба улагати управо у ову индустрију", оцењује министарка Матић.

Наводи да је "Винска визија Отворени Балкан" један је од првих заједничких корака у конкретизацији идеја и стратегије Отвореног Балкана. 

"Заједнички смо јачи, кроз иницијативу Отворени Балкан можемо много више да постигнемо, посебно у овако тешким, еконoмски изазовним временима у којима живимо и која нас чекају. Тако да и када говоримо о винском туризму и о једном новом туристичком производу који желимо да формирамо кроз иницијативу Отворени Балкан, мислим да су пред нама велике перспективе и да ће то ова иницијатива показати", наводи Матићева. 

Ово није само туристичка трговинска, додаје она, ово је важна политичка порука, посебно у овим тешким временима, и ова иницијатива још једном доказује колико је значајна, колико је важна за регион.

Министарка је навела да је поред вина и гастрономија важан сегмент на сајму и додала да ће се промовисати и културна баштина, активни туризам, природа, градски одмори.

"Јер је то још једна туристичка вредност коју желимо да промовишемо и која је заједничка свим земљама у оквиру иницијативе Отворени Балкан. Поред тога ми смо се заједно са нашим колегама из Северне Македоније и Албаније договорили да поред наравно винског туризма и гастрономије које желимо да промовишемо, желимо такође промовишeмо и нашу културну баштину, активни туризам, природу, градске одморе. Желимо једноставно да идемо ка већим тржиштима заједно", поручила је министарка.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи