Читај ми!

Чадеж: Квалификована радна снага заједнички проблем у региону

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж каже да су најконкретнији помаци у иницијативи Отворени Балкан направљени у успостављању процедуре како отворити тржиште рада, техничи је све спремно и чека се још ратификација одређених споразума и протокола у парламенту Северне Македоније.

Чадеж истиче да то практично то значи да ће, пре свега компаније, за почетак из Србије, Албаније и Северне Македоније, моћи да рачунају на квалификоване раднике из све три земље и то је нешто што је заједнички проблем у региону.

Додаје да када је у питању шири део где је у питању шест економија Западног Балкана ради се на иницијативама ка владама тих земаља да се неке одређене процедуре, када је у питању проблем квалификоване радне снаге, издавање радних дозвола олакша и да се процедуре убразају.

Према његовим речима проблемом квалификоване радне снаге нису погођени само сезонски сектори - туризам, угоститељство, пољопривреда већ и металска индустриија, ИТ.

"У земљама ЕУ се формирају листе занимања која су дефицитарна и на основу тих листа се брже обављају процедуре. Постоје системи и ПКС ће их заједно са другим коморама у региону представити владама овиих шест економија Западног Балкана да видимо на који начин можемо неке ставри да убрзамо", поручује Чадеж.

Наглашава да се у иницијативи Отворени Балкан се ради на међусобном признавању квалификација и диплома а други корак је боље умрежавање привреде и просвете.

"Ми у Србији имамо добар систем дуалног образовања који смо почели пре неколико годиина и који се даље развија. У систему је 1.000 компанија и 10.000 ученика и тако нешто нам је потребно и у другим земљама", рекао је Чадеж.

Поручује да се види пораст инвестииција, расте привредна динамика и самим тим компаније више раде и има више посла.

"Последњих година, и од короне видимо прелазак великих међународних система која повлаче ланце добављача са другиих континената у Европу и овај регион јесте одличан да прими нове иинвестције", истакао је председник ПКС Марко Чадеж.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи