Читај ми!

Вучић: Грађани који буду штедели струју имаће велике попусте

Председник Србије Александар Вучић рекао је да нису планиране никакве рестрикције струје и искључења и најавио да ће уместо тога грађани који буду штедели струју добити велики попуст.

Вучић је рекао на конференцији за новинаре да ће нова влада ускоро направити план, али да су о томе већ разговарали и влада ће за месец дана о томе обавестити грађане.

"Они који уштеде струју у односу на исти месец претходне године, на пример, септембар на септембар итд. имаће драстичне попусте на цену електричне енергије", истакао је Вучић у обраћању јавности.

Нагласио је да се не планирају искључења, али они који сами буду штедели имаће додатни попуст, какав нису очекивали.

Каже да је држави јефтиније да плати 57 евра по мегавату, колико нас кошта производња струја иако се продаје грађанима за око 41 евра.

Па уз те попусте нека кошта и 100 евра по мегавату, то је јефиније него да увозимо струју када буде коштала 1.000 евра по мегавату, нагласио је он.

"Желимо да грађани не осете ништа и да то буде на добровољној бази, а да може да уштеди и да му рачун, на пример, уместо 4.000 динара буде 3.000 динара", навео је Вучић.

Тако ћемо да зарадимо јер ћемо мање да увозимо, додао је председник.

Вучић је рекао да хоће да сви грађани знају да постоје озбиљни проблеми и да неће никога да лаже како је стање дивно и нормално и како ће све бити у реду.

Каже да гас може да покрије до четири одсто укупне потрошње струје и напоменуо да данас трошимо укупно за око седам одсто више струје него пре, јер више троше и индустрија и домаћинства

Он је рекао да Србији у зимским месецима Србија дневно троши 120 гигават сати електричне енергије, а може да покрије из своје производње 105, а да у појединим данима може да достигне и 125 гиватавта потрошња.

Вучић је рекао да дневно фали око 20 гигават сати и додао да је раније цена мегавата на тржишту била 100 евра, што је било два милиона дневно трошка за државу.

Цена струје око 700 евра на тржишту Србије

Ипак, данас је цена струје око 700 евра на тржишту за Србију, а на пример у Француској је и 1.000 евра, па би држава када би увозила струју по тим ценама губила дневно 20 милиона евра.

"То би на месечном нивоу било 600 милиона евра , па пута четири месеца 2,4 милијади и на оних 4,8 милијарди за гас и 800 милиона, то би изнесло укупно осам милијарди евра и значило би банкрот.

Напоменуо је да је притом суша и да је Ђердап 1 празан, где ради само једна турбина.

"Следи катастрофа Европи, а ми нисмо направили планове за рестрикције", додао је Вучић и истакао да ће се у понедељак знати колико тачно мазута морамо да обезбедимо, што ћемо бити и урађено.

Председник каже да је Србија успела са Кинезима да обезбеди најмање милион, а можда и два милиона тогна индонежанског угља, да би могле термолектране све време да нам раде.

"Тек следеће године ће нам бити готов Костолац Б3 са 350 мегавата инсталисане снаге, крајем септембра 2023. године", навео је Вучић.

Говорећи о гасу каже да трошимо годишње 3,2 милијарде кубних метара гаса, нешто више индустрија од домаћинстава и да набављамо две милијарде кубнихи метара по цени у просеку око 375 евра, што ће зими бити око 400 долара или евра за 1.000 кубика.

Вучић је објаснио да 63 одсто нашсих потреба треба да платимо 800 милиона евра за две милијарде кубних метара, као и да је Србија за додатних 1,2 милијарде куповала гас и стављала у мађарска складишта по много нижзим ценама него данас и тако земљу спасила од банкротства.

Напоменуо је да гас не може данас да се купи на берзи за мање од 4.300 евра са транспортом, али и када би се куповао за 4.000 требало би да га платимо за 1,2 милијарде кубика 4,8 милијарди евра.

Рачунајте на пакао током зиме по питању енергетике, закључио је Вучић.

субота, 27. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару