Читај ми!

Осечина престоница шљиве, извози се на све континенте

Осечина је центар шљиварске производње у Србији. Сајам шљива окупио је више од стотину излагача и воћара из Подгорине. Упркос суши, шљива је доброг квалитета. Отварајући Сајам, председник Србије обећао је да ће држава наставити да помаже пољопривредницима, колико год је могуће.

Шљива је благо Подгорине. На 3.000 хектара засађено је 900.000 стабала плавог воћа. Најбољи производи од шљива представљени су на сајму. Тако се Осечина још једном промовисала у престоницу шљиве.

"Родило је да не може бити боље. Иако је била суша, плод је да не може бити лепши. Е сад, цену ми не одређујемо, као ни увек. Ми смо само произвођачи", каже Горан Радовановић из  Горњег Црниљева.

"Омладина је отишла из села, а радне снаге нема да се нађе. То нам је сад највећи проблем", каже Драгана Јовичић из Гуњака.

Највеће количине суве шљиве Србија извезе из Подгорине. Од пољопривредних газдинстава створене су породичне компаније за прераду шљиве. Највећи извозници награђени су на сајму.

"'Агранела' извози у све европске земље. Можемо се похвалити и да извозимо и на скоро све континенте и у претходној години је извезено око хиљаду, хиљаду и по тона", каже Исидора Томић из те ваљевске компаније.

"За разлику од претходних година где су веће количине ишле руском тржишту, ове године ишло је свугде. Успели смо чак да идемо и за Саудијску Арабију, каже Добривоје Јовановић, представник компаније "Јовановић воће" из Осечине.

Држава ће додатно помоћи да оснажи пољопривредне капацитете, поручује председник државе.

"Све што можемо морамо да учинимо да помогнемо и Осечини и Ваљеву и Краљеву и Крагујевцу и Прокупљу и Блацу, општинама које имају највише шљиве у Србији. Који имају највше од тих 74.000 хектара где су засади наше шљиве. Морамо да видимо како додатно да помогнемо, како да оснажимо извоз", рекао је председник Александар Вучић.

"Ове године смо веровали или не, већи извоз остварили у Руску федерацију него што смо га остварили претходних година када није било ратног сукоба. То значи да интересовање за нашу шљуву расте", рекао је Вучић.

Сајам шљива у Осечини сваке године доприноси ширењу засада плавог воћа. Подгорина је са више од 150 мини сушара и 40-ак индустријских тунела за сушење шљиве постала наш водећи центар у тој области.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи