Читај ми!

Све тежа енергетска ситуација, али надлежни поручују да се рестрикције не планирају

Гориво је поскупело. Цена бензина је 183 динара за литар, три динара више него до сада, а евродизел је скупљи за седам динара - литар је 217,5 динара. То је последица поскупљења сирове нафте која поново премашује 100 долара. Гас са траспортним таксама досеже и 4.000 долара, док цена струје иде и до 700 евра за мегават сат. И председник и Влада поручују - енергетска ситуација је тешка, али рестрикције струје се не планирају.

Законска обавеза сваке Електропривреде и Дистрибуције у свету је да у случају било каквих поремећаја снабдевања и кварова одрже енергетски систем и заштите потрошаче. То значи да морају да имају планове евентуалних искључења струје.

"Ти планови су првенствено намењени хаваријским редукцијама. Ако дође до неке веће хаварије ми морамо редуковати односно, искључивати одређене групе потрошача и то мора да се ради плански. Дакле, тај план постоји и увек се ревидира. Уколико буде несташица електричне енергије што је последица недостатка електричне енергије и производње онда се користе такозване планске редукције и оне се одвију по неким распоредима које дистрибутивна предузећа имају", каже Жељко Марковић, лидер за енергетику у Дилојту.

Из ЕПС-а саоштавају да не спремају никакве планске редукције. А у предузећу "Елекродистрибуција Србије" појашњавају да им је пословна обавеза да сваке године направе обједињне такозване - "Планове одбране система" који садрже: тренутне, хитне и напонске редукције струје и дугорочна ограничења испорука струје. За евентуалне - планске редукције надлежна је Влада.

"У складу са одребама Закона о енергетици, Влада Србије у случају опште несташице електричне енергије може својим актом прописати и другачији начин ограничења испоруке електричне енергије према крајњим купцима", саопштила је ЈП "Електродистрибуција Србије".

И Влада и председник поручују - енергетска ситуација је критична, цене енергната астрономске, али планови за искључења нису у припреми.

"Неће бити лако. И онима који кажу да ће бити рестрикција, морам да вам кажем да су све европске земље направиле те планове. Србија их још није направила зато што се надамо да ћемо обезбедити довољно новца да се ишчупамо из свих тешких ситуација које су пред нама. Ми смо ретка земља које те планове није направила зато што ћемо да се боримо да загрејмо саваку кућу, да имамо светло у свакој кући", истиче председник Србије Александар Вучић.

Влада је потвдила да припрема препоруке за штедњу енергије за општине, установе, институције предуезећа. А и домаћинства са рационалнијом употребом кућних апарата и понашњом могу уштедети од 10 до 40 посто енергије.

"Неки од предлога биће рационалнија употреба јавне расвете, ограничење рада декоративне расвете на јавним објектима, коришћење ЛЕД расвете, замена столарије и генерално унапређење енергетске ефикасности, постављање соларних панела, прелазак са грејања на струју на други вид грејања и коришћење топлотних пумпи", напомиње Зорана Михајловић, министарка рударства и енергетике.

Милош Бањац, професор Машинског факултета у Београду наводи да је рационално разумно коришћење енергије.

"Можда је најлакше да се објасни тако што ћемо објаснити шта је нерационална потрошња. То је када грејете стан, а отворите прозоре, када укључите клима уређај па хладите, а отворен је прозор. Када шире погледамо то је и када грејете кућу, а нисте урадили изолацију", додаје Бањац.

У читавом региону је мањак и струје и гаса. Рестрикција за сада има само на Космету. Северна Македонија од септембра поново проглашава ванредно стање у снабдевању струјом на територији целе земље, а у Скопљу и топлотном енергијом.

"Такве одлуке, према нашим законима Влада може да доноси само на тридесет дана, али, када то ступи на снагу 1. септембра од парламента ћемо тражити да продужи кризно стање до краја марта, до краја грејне сезоне", напомиње Крешник Бектеши, министар економије Северне Македоније.

Константин Димитров, универзитетски професор у Северној Македонији сумња да гледајући хидролошки потенцијал и резерве, имају довољно количине струје из сопствене производње, имаћемо проблема.

"У најбољем случају ми у Северној Македонији морамо да увозимо 30 одсто струје", истиче Димитров.

Очекује са да до краја октобра и Брисел предложи заједнички кризни енергетски план. За сада чланице штеде до 15 посто гаса. Циљ је да се од рестрикција и струје и гаса током грејне сезоне превенствено заштите домаћинства.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи