Читај ми!

Научили смо да правимо добра вина, можемо ли од тога да направимо и добар посао

Београд ће од 1. до 4. септембра бити европска престоница вина. "Винска визија Отворени Балкан" коју организују Владе Србије, Северне Македоније и Албаније у оквиру иницијативе Отворени Балкан, окупиће најбоље произвођаче вина у региону. РТС је ексклузивно имао прилику да види како теку последње припреме.

На Београдском сајму, где ће се за неколико дана укрстити вински путеви Балкана , последње припреме. Хала 1 - виноград у затвореном, а у њему винарије из Србије, Северне Македоније и Албаније. До сада је заказано више од 220 директних састанака пословних људи из целог света "лицем у лице" за шта је резервисана цела Хала 3.

"Оно што смо видели, што се показало последњих година јесте да смо доста добро научили да правимо вина. Ајде сада да пробамо да научимо да од вина правимо и добар посао, да покажемо да је ово регион који није регион да кажемо само проблема, да није регион који ствара проблеме него који ствара решења, који прави нове могућности, пре свега за своје грађане нове пословне могућности", каже Марко Чадеж, председник ПКС.

У Хали 4 права винарија. Посетиоци ће моћи да виде како се вино данас прави, али и како се то некада радило. Како уз добро вино иде и укусна храна, одмах поред, у Хали 5, најеминентији шефови кухиња током целог дана показиваће умећа прављења аутентичних јела од локалних намирница. Међу њима и специјални гост изненађења.

"Ми желимо да покажемо шта је било у прошлости, каква нам је садашњост и каква ће бити будућност. Могу Вам рећи да сам пре два дана имао неке пријатеље, госте из Француске и они су ми рекли да је ово за њих најлепши сајам", каже Стеван Рајта, директор Савеза винара и виноградара Србије.

Наводи да је ово веома велики пројекат који изискује много финансијских средстава и да то никако не би могли без помоћи државе. 

Производњом грожђа у Србији бави се готово 80.000 пољопривредних газдинстава. Уз аутохтоне сорте "прокупац" и "тамјанику", последњих година створено је десетине нових српских сорти од којих се праве одлична вина. То ће бити веома интересантно за сомелијере, трговце, дистрибутере вина, ресторане и хотеле чији се долазак очекује у великом броју.

"ПКС је организовала и позвала Фалстаф који је један од највећих магазина за промоцију вина у Европи, па и у свету. Ту је и Декантер. То су велики познаваоци вина који ће се упознати са нашим компанијама и имати прилике, неки можда по први пут да виде неке нове сорте које су овде направљене, и да на тај начин можда дођу на полице и у ресторане великих светских градова. То је оно што желимо заједно да урадимо и то можемо заједно", рекао је Чадеж.

Рано је говорити да ли ће овогодишња берба која је почела пре неколико дана бити златна, али стручњаци очекују да ће уз све временске неприлике, у најгорем случају бити на нивоу просека, осам тона по хектару или око 160.000 тона.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи