Читај ми!

Михајловић: У наредних 10 дана стабилизација на тржишту пелета, од новембра забрана увоза сирове руске нафте

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић каже да ће Војска Србије помоћи "Србијашумама" у крчењу шумских путева, да ће сви произвођачи пелета добити потребне количине сировог дрвета, као и да се у наредних десетак дана очекује потпуна стабилизација на тржишту. Напомиње да од новембра нећемо моћи да купујемо сирову нафту из Русије, због санкција ЕУ које ступају на снагу.

Зорана Михајловић је, одговарајући на питања новинара у Крушевцу где је обишла основну школу и вртић који су реконструисани у оквиру пројекта повећања енергетске ефикасности, најавила потпуну стабилизацију на тржишту пелета.

"Ограничили смо цену пелета, забранили извоз и на путу смо ка потпуној стабилизацији тржишта, посебно јер ће и Војска Србије помоћи ЈП 'Србијашуме' код Књажевца и Медвеђе у крчењу шумских путева и биће довољно сировог дрвета за све произвођаче", рекла је Михајловић, а пренело Министарство рударства и енергетике.

Додала је да око 110.000 домаћинстава користи пелет, милион огревно дрво, те да је, како каже, учињено све што је било могуће да све категорије добију на време енергент које користе.

"Инспекције су на терену, колико год то било непријатно, потребно је да покажемо да држава прати да ли се поштују донете одлуке. У 45 локалних самоуправа је извршена контрола 151 привредног субјекта, а њих 108 поседује сву потребну документацију, док је код 37 утврђене неправилности и поднети су захтеви за покретање прекршајног поступка. Радимо свакодневно на томе да стабилизујемо тржиште и да домаћинства имају довољно пелета и огревног дрвета и верујем да ће у наредних седам до 10 дана доћи до потпуне стабилизације", рекла је министарка.

Од новембра забрана увоза руске сирове нафте

Зорана Михајловић каже и да шести пакет санкција ЕУ према Русији значи да више неће бити могуће купити сирову нафту из ове државе од 1. новембра.

Додаје да ће "Нафтна индустрија Србије" нафту морати да набавља од других снабдевача на тржишту, као што се делом дешавало и до сада, и рекла да верује да то неће утицати на тржиште у Србији.

"Након овог периода биће могуће снабдевање сировом нафтом само са слободног тржишта. Ми за ту одлуку знамо већ два месеца и радимо све што можемо да нађемо начин да не дође до поремећаја на нашем тржишту и верујем да ћемо у томе успети. 'Нафтна индустрија Србије' сирову нафту набавља преко ЈАНАФ-а, а ни до сада није у потпуности куповао руску нафту, већ је увозио и из Ирака и других земаља", каже Михајловић.

Према њеним речима, у укупном билансу, око 50 одсто је била руска нафта, 30 одсто од других добављача, а 20 процената је то била домаћа сирова нафта.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи