Читај ми!

Америчка компанија инвестира 202 милиона долара у енергетски сектор на КиМ

Званичници америчке "Millennium Challenge Corporation" (MCC) и владе у Приштини потписали су у Вашингтону споразума вредан 236 милиона долара за подизање енергетских капацитета на Косову и Метохији, међу којима је најважнији пројекат складиштења и чувања енергије. Синоћ потписани споразум регулише издвајање 202 милиона долара неповратних средстава америчке владе.

Предвиђено је да ће Косово и Метохија кроз овај пројекат имати резерве енергије преко батерија великог капацитета од 170 мегавата. Батерије ће омогућити да се обезбеде резерве од око 347 мегавата на сат, преносе медији у Приштини.

Синоћ потписани споразум регулише издвајање 202 милиона долара неповратних средстава америчке владе а остатак ће обезбедити влада у Приштини. Ради се о највећој међународној инвестицији на КиМ од једностраног проглашења независности.

Енергетски пројекат предвиђен споразумом значи да се електрична енергија произведена у одређено време може акумулирати, тако да се може користити у току дана када је потрошња струје највећа.

Током зимске сезоне, када се повећава потражња за електричном енергијом, потрошачи троше и до 1.300 мегавата дневно, док производни капацитет две електране у Обилићу, Косово А и Б, достиже 800 мегавата. Остатак потражње за енергијом покрива се увозом.

Према МCC-у, пројекат очувања енергије има за циљ да подржи енергетску безбедност, али и да се на КиМ  пређе на чисту енергију.

Министарка економије у Приштини Артане Ризванољи изјавила је да ће на Косову уштедети најмање 15 милиона евра годишње од новог MCC Compact програма.

На КиМ струја се производи у 90 одсто вађењем угља и лигнита, док се остатак електричне енергије производи из обновљивих извора, као што су хидроелектране, ветроелектране и соларни панели.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи