Читај ми!

Приколице пуне лубеница, али бостанџије незадовољне

Село Осипаоница код Смедерева познато је по лубеницама. Плодно земљиште у близини Велике Мораве, погодује овом слатком плоду, који се продаје на бројним пијацама у Србији. Овогодишњи род је добар, али је откупна цена мала, па се бостанџије из овог села суочавају са проблемима.

Село Осипаоница, има нешто више од 4.000 мештана, а готово 250 домаћинстава се бави узгојем и продајом бостана.

"Варира од године до године, али отприлике, од 250 до 300 хектара бостана, можда је то и пребацило, принос је био одличан, лубеница је слатка, било је доста сунца", каже Горан Васић, председник МЗ Осипаоница.

Крупне и слатке лубенице, натоварене у приколице, чекају своје купце. Бостанџије задовољне плодом и приносом, али не и откупном ценом на велико од 10 динара. Кажу да је претходне три године, зарада била добра. Ове, једва да имају да покрију трошкове улагања.

"Леп је и добар и све је лепо урађено, искоштали смо се не питај, а не можемо да узмемо ни трећину од тога, а што смо уложили, Бог да прости. Цена је катрастофална, ништа, нити можеш да продаш. Дођу по сто кила и купе и то је као на велико, па ми смо навикли на тоне и на тоне", каже Миланка Велимировић.

Виолета Катић каже да је прошла година била добра, да се лубеница на велико продавала до 20, 25 динара, а на мало од 30-40 па и 50 чак је било.

Породица Јанковић има четири хектара земље под лубеницама. Узгојем се баве већ 15 година, а како кажу, од овог посла може да се живи. Ипак, ове године, више од половине раног рода, нису успели да продају.

"Доста је пропало зато што је било доста топло, и нисмо имали довољно купаца. Има и доста увезено из Грчке, Албаније, и наш је стигао бостан и све се то поклопило. Поготово те ране сорте, нисмо успели све да продамо, сад ове касније већ иду. Али ове године је доста ниска цена, биће мале зараде", каже Саша Јанковић, бостанџија из Осипаонице.

Стефан Јанковић, након завршеног радног дана у фирми, одлази у њиву, како би помогао породици у брању лубеница. Како каже, обавезе су велике, а помоћне радне снаге и поред повећања дневница, све је мање.

"Што се тиче тих неких физичких радова, то можемо да обавимо, али што се тиче капацитета, не можемо све да подржимо. Треба нам доста радника, имамо проблем са радном снагом, омладина је запошљена по компанијама, тако да, можда ћемо и да смањимо следеће године. Ми смо и повећали дневнице, то иде и до 3.500 динара, међутим, омладини је једноставно тешко то да ради", каже Стефан Јанковић.

Бостанџије кажу да је и раније било лоших година за продају бостана. Ипак, љубав према плоду и традицији овога села остаје непоколебљива, а ови вредни људи, гарантују, да су наслађе лубенице, баш из њихове Осипаонице. У њену част, већ 21 годину, одржава се чувена манифестација "Бостанијада," која окупља произвођаче из Подунавског и других округа.

субота, 28. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи