Протест произвођача дувана

Произвођачи дувана разишли се пошто су добили обећање да ће о њиховим захтевима бити обавештен председник Тадић. Скупштински одбор за пољопривреду о захтевима произвођача дувана у среду. Протест Удружења произвођача је некоректан, тврде у Министарству пољопривреде.

Око 300 произвођача дувана разишло се после протеста испред зграде Председништва Србије, пошто их је, према њиховим речима, примио секретар за представке и жалбе.

Председник Скупштине Удружења произвођача дувана Србије Милорад Антонић изјавио је да су у Председништву добили обећање да ће њихови захтеви бити пренети председнику Србије Борису Тадићу.

Представнике произвођача дувана претходно је у Скупштини Србије примио заменик скупштинског Одбора за пољопривреду Синиша Стаменковић.

Према Антонићевим речима, у Скупштини Србије су добили обећање да ће се тај Одбор састати у среду, 11. марта, уочи седнице Владе Србије и заузети став поводом њихових захтева.

Произвођачи дувана данас су протествовали и испред Министарства пољопривреде, где их нико није примио, а у Министарству рада и социјалне политике, према њиховим речима, упутили су их у Министарство економије.

Они захтевају да Влада донесе уредбу о премијама за производњу дувана у овој години, према којој би премија за дуван типа "вирџинија" била око евро по килограму, да се оснује буџетски фонд за подршку тој производњи у који би ишло 1,75 одсто прихода од акциза на продате цигарете, исплату заосталих премија, као и примену ЦЕФТ- а споразума, према коме су утврђени стратешки циљеви владе у производњи дувана - очување и повећање производње, дохотка и запослености.

Све време протеста, произвођачи дувана, ишли су градским тротоарима уз пратњу полиције, нису ометали саобраћај, нити је било инцидената.

Председник удружења произвођача Дувана Милорад Антонић изјавио је, раније данас, да ће то удружење тражити смену министра пољопривреде Саше Драгина зато што, како је навео министар не води рачуна о свом ресору.

Реаговање Министарства пољопривреде

Министарство попривреде је оценило да је протест Удружења произвођача дувана некоректан.

Помоћник министра пољопривреде Милош Миловановић изјавио је Бети да је Министарство пољопривреде у потпуности испунило одредбе споразума који је склопљен са произвођачима 9. фебруара.

Миловановић очекује да ће Влада Србије 13. марта усвојити уредбу о кредитирању пољопривредних произвођача, која ће омогућити произвођачима дувана да под повољнијим условима отплате кредите.

"Уредба ће омогућити произвођачима дувана да под преференцијалним условима изађу из кредита са пословним банкама и произвођачима цигарета", рекао је Миловановић и додао да уредба још није усвојена и да због тога не може да каже колико новца је намењено за те сврхе, али да ће бити довољно новца.

Удружење произвођача дувана тврди да није постигнут споразум, већ да су произвођачи дали начелну подршку настојањима Министарства пољопривреде да побољша услове за производњу.

Миловановић је истакао да је текст тог документа објављен на сајту и да се може видети да ли је споразум или не.

Текст споразума доступан јавности 

На сајту Министарства пољопривреде објављена је изјава коју су потписали председник Скупштине Удружења произвођача дувана Милорад Антонић и председник Управног одбора Удружења Ненад Дејанић и у којој се наводи да произвођачи подржавају мере подршке производњи дувана.

Министарство је произвођачима омогућило да до краја 2012. године добијају регрес од 12.000 динара по хектару и још 20.000 динара по хектару за површине регистроване у 2008. години, а уредба о регресирању за 2009. годину је донета.

Произвођачи су подржали и могућност да добију новац из програма за подизање конкурентности за набавку механизације према критеријумима за такозвана маргинална подручја, на којима постоје природна или законска ограничења за развој интензивне производње, попут лошег квалитета земљишта или заштите природе.

Наведено је и да ће произвођачи дувана у листу, који желе да пређу на гајење других култура, имати предност у добијању бесповратних средстава од државе.

У тексту се наводи да Удружење прихвата подршку Министарства пољопривреде у оснивању фонда за помоћ произвођачима дувана у листу сорти "вирџинија", "оријентал" и "берлеј".

Миловановић је рекао да је Министарство испунило и ту одредбу споразума и више пута дало "усмену и писану" подршку за оснивање фонда, као и да је исплатило премије за 2008. годину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи