Читај ми!

Михајловићева о руском гасу, интерконекцији са Бугарском и стању у ЕПС-у

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да држава чини и чиниће све што може како би обезбедила стабилно и сигурно снабдевање гасом. Истакла је да је за дугорочну стабилност неопходна изградња гасовода који ће повезати Србију са другим државама у региону. Поновила је да неће бити рестрикција струје, као и да држава стоји уз ЕПС.

Зорана Михајловић за Телевизију Панчево изјавила је да Србија чини све да се спреми за зиму, као и да је то главно питање данас за све државе у Европи и свету, преноси се у саопштењу Министарства.

"Када је у питању снабдевање гасом, радимо на томе да од наредне године имамо могућност да 30 или 40 одсто наше годишње потрошње овог енергента добијемо и од других добављача. Данас смо зависни 100 одсто од руског гаса и нико од тога не бежи, иако се ствара прича да неко не жели руски гас", навела је министарка.

Када ће бити завршена гасна интерконекција са Бугарском 

Истакла је и да ће интерконекција са Бугарском бити завршена септембра наредне године, као и да ћемо тада добити могућност набавке гаса из Азербејџана, са чијим министарством смо потписали споразум о сарадњи и преговарамо о набавци за наредну годину, са ЛНГ терминала у Грчкој или било ког другог добављача.

"Око 700 хиљада домаћинстава у Србији користи гас, привреда умногоме зависи од овог енергента и зато се припремамо као да ће бити најгора зима. Имамо уговор са Русијом о две милијарде кубних метара гаса, обезбедили смо пола милијарде у складишту у Мађарској, истовремено пунимо наш део складишта у Банатском Двору", објаснила је Михајловићева.

О повезивању у гасном сектору

Истакла је да је циљ да Србија буде транзитна држава и да ће повезивање у гасном сектору са другим земљама региона осигурати стабилност у снабдевању овим енергентом.

"То значи стабилност система, политичку јачину и додатни приход од транзита. Циљ је да се повежемо и са Румунијом, Северном Македонијом, Хрватском, БиХ, и не само у гасу, већ и када је у питању високонапонска мрежа", нагласила је Михајловићева.

"Неће бити рестрикције струје"

Према њеним речима, изградња нових капацитета који за производњу енергије користе ОИЕ није питање воље, већ је то једини начин да електроенергетски систем буде стабилан.

Поновила је да неће бити рестрикција струје и да сва јавна предузећа у овом сектору морају да буду ефикаснија и да спроводе планове и стратегију државе.

"Најмањи проблем је новац, а највећи немогућност да изађемо из оквира и да схватимо да лобији који постоје не раде у интересу грађане и државе. Држава стоји уз ‘Електропривреду Србије' и урадићемо све да ово предузеће, које је најбитније у земљи стане на ноге и буде у могућности да производи довољне количине енергије за наше потребе", рекла је министарка.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи