Без заустављања возова на граници са Црном Гором

У Влади Србије потписан споразум о граничној контроли у железничком саобраћају између Црне Горе и Србије. Све пограничне формалности и прегледи обављаће се без заустављања возова. Црна Гора ће за српска возила укинути еколошке таксе.Француска компанија "Талес ер системс" потписала уговор о набавци система за управљање ваздушним саобраћајем са Агенцијом за контролу летења Србије и Црне Горе.

Српски и црногорски ресорни министри Милутин Мркоњић и Андреја Ломпар потписали су споразум о граничној контроли у железничком саобраћају између Црне Горе и Србије.

По том споразуму полиција Србије и Црне Горе имаће право да улази у територију друге државе и да у току вожње возом контролише путне исправе, што ће у многоме убрзати проток робе и путника.

Споразум је наставак добре сарадње у убрзању транспорта на граничним прелазима.

Министар Ломпар потврдио је за РТС да су путници из Србије у Црну Гору добродошли и да ће Црна Гора укинути еколошке таксе које су се до сада плаћале на улазу у Црну Гору за српске аутобусе, камионе и аутомобиле.

Ломпар и Мркоњић најавили су заједничку акцију око обнове пруге Београд - Бар коју ће две државе предузети уз помоћ италијанске владе.

Мркоњић је рекао да је Србија и њена привреда изузетно заинтересована за приватизацију барске луке и Железнице Црне Горе, а и за наставак пута Београд - јужни Јадран.

Министар за инфраструктруру је напоменуо да ће влада Србије наредне године уложити 600 милиона евра у путни правац ка Чачку и јужном Јадрану.

Већ ове године, уколико пројекти буду готови, почеће изградња прве деонице од Београда до Љига.

Сигурнији ваздушни саобраћај

Француска компанија "Талес ер системс" потписала ја уговор о набавци система за управљање ваздушним саобраћајем са Агенцијом за контролу летења Србије и Црне Горе.

Вредност уговора, који се финансира из средстава Европске банке за обнову и развој  и Агенције, је 30 милиона евра, а он подразумева набавку система за обраду података, радио-навигационих система, телекомуникационе опреме и радара.

Уговор је у име агенције у Влади Србије потписао председник Управног одбора Агенције Никола Станков, а у име француске компаније директорка продаје Франсин Лагаш.

Агенција ће на овај начин испунити све захтеве који проистичу из стратегије "Јединственог европског неба" и имати водећу улогу у подизању нивоа сигурности ваздушног саобраћаја у региону, рекао је Станков после потписивање угувора.

"Потписивање уговора омогућиће завршетак процеса модернизације, планираног за први квартал 2011. године, а њиме ће бити омогућено да систем контроле летења буде оспособљен да прихвати очекивани пораст саобраћаја до 2020. године", истакао је Станков.

Потписивању уговора присуствовао је и потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић, који је нагласио да су тиме Србија и Црна Гора ушле у европски систем контроле летења, тако да ће у будућности имати важну улогу у развоју ваздухопловног транспорта у Европи.

Ђелић је указао да ће после доласка Србије на белу шенгенску листу, усвајања стратегије "Јединственог европског неба" и Споразума о отвореном небу бити створени предуслови да грађани путују чешће и јефтиније.

Потписивању уговора присуствовали су и ресорни министри влада Србије и Црне Горе, Милутин Мркоњић и Андрија Ломпар.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи