Читај ми!

"Моравка" привлачна и странцима, да ли је на помолу нови сухомеснати производ

У селу Брезовица код Чачка домаћинства обилазе иностране привредно-прехрамбене компаније и представници француске регије Алзас како би започели сарадњу и искористили предности гајења аутохтоне расе свиња "Моравка".

Већ пету годину Горан Бојовић на свом имању гаји аутохтону расу свиња. Сада има стотину грла. Производи од меса Моравке изванредног квалитета одавно су познати на домаћем тржишту, а заинтересованост станих компанија отвара нове могућности.

"Пољопривредно сточарска задруга 'Моравка' је сада ангажовала све своје ресурсе да ово унапредимо, да омасовимо код људи многих који већ се баве тиме, да договоримо око свега тога, производње, да који већ имају да може да прошире и да ова делатност заживи још у већој мери у Србији", каже Горан Бојовић, директор задруге. 

Јеличко село Брезовице посетили су представници француске регије Алзас и удружења које последњих година ради на јачању сарадње те земље и Србије. Спона квалитетне српске сорте и стране технологије могла би донети нове производе.

"Добићемо могућност да се захваљујући карактеристичности Моравке, у складу са технологијом на којој ради Алзас на нашем тржишту појави нови производ који ће имати за циљ промоцију њиховог сухомеснатог производа у сарадњи са нашим квалитетом, а то би опет била иновација на нашем тржишту", каже Слађана Новаковић из Удружења "Ја волим Француску".

Први корак у сарадњи је отварање представништва регије Алзаса у Србији.

"То међународно представништво ће нам бити мост спајања у оквиру привредне, туристичке, културне и економске сарадње између овог дела Србије и регије Алзаса, а конкретно сада нам је пажња орјентисана на воће, поврће и сухомеснате производе", каже Жерар Садел, председник Уније регије Алзас ''

На планини Јелици идеални су услови за узгој расе свиња 'Моравка' па домаћини који се већ баве производњом верују да је развојна шанса руралног подручја управо та грана сточарства.

субота, 28. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи