Читај ми!

Европска унија апелује на штедњу горива на свим нивоима, али и на међусобну испомоћ

У Европи расте стрепња да се ни након ремонта "Северног тока 1", због којег је прекинут доток руског гаса, испорука тим гасоводом неће наставити. Европска унија апелује на штедњу енергије на свим нивоима, али и да мање погођене земље помогну онима које највише зависе од руског гаса. Немачка и Чешка су склопиле споразум о међусобној испомоћи, што предлажу и другим чланицама. Нафтне компаније широм Европе траже укидање ограничења цене деривата, у супротном, упозоравају, биће несташица горива.

"Северни ток 1" је јутрос пресушио, Руси су заврнули славине због ремонта. Иако су најавили да ће бити завршен до 21. јула, Европа стрепи да се посао не продужи, али и од најгорег сценарија да се испоруке уопште неће наставити.

Гасовод "Северни ток" директно спаја Русију и Немачку цевима испод Балтичког мора. Због рата у Украјини, то је сада главни гасни правац снабдевања потрошача у Западној и Централној Европи руским гасом. Расте неизвесност од потпуног прекида дотока гаса.

"Сви су забринути због овога. Када се заврши период одржавања, онда би требало да врате проток на 40 одсто пуног капацитета. Али шта ако то не ураде? Онда имамо још мање шансе да преживимо зиму", упозорава Фабијан Хунеке, енергетски стручњак "Energi Brainpool".

Карстен Бжески, главни економиста еврозоне, истиче да су последњих дана и недеља, финансијска тржишта претрпела прави шок, јер постоји уверење да гас неће тећи након тих десет дана одржавања Северног тока.

"То би значило ‘сценарио рецесије’", оцењује Бжески.

Шта ако гас престане да тече 

Аустрија која се снабдева и преко украјинског гасовода, потврдила је да већ добија 70 одсто мање руског гаса.

Немачка, која је директно погођена затварањем Северног тока, са Чешком је склопила споразум о међусобној испомоћи у случају несташица гаса, што предлажу и другим чланицама.

"Потребна је спремност земаља које су мање погођене руским енергетским ратом да помогну онима које највише зависе од Русије. Не сме се десити да било која земља Европске уније потпуно остане без гаса", истиче Јозеф Сикела, чешки министар индустрије и трговине.

Немачки министар економије и енергетике Роберт Хабек наводи да је економска стратегија те земље била фокусирана на руски гас, због чега су изграђени Северни ток 1 и 2.

"Ако успемо, изградићемо два плутајућа терминала у Немачкој до краја године. Желимо да делујемо веома брзо и моћи ћемо убудуће да увозимо гас у Европу и Чешку", поручује Хабек.

Европска унија апелује на штедњу енергије на свим нивоима. А нафтне компаније широм Европе траже укидање ограничења цене деривата, у супротном, упозоравају – биће несташица горива.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи