Читај ми!

Свуда расту цене енергената, Србију погађа све што и Европу – незахвалне прогнозе за јесен

Од августа гас у Србији поскупљује за девет одсто, а у Европи је цена гаса премашила 1.900 долара за 1.000 кубних метара. Новинарка РТС-а Ружица Врањковић навела је да цене енергената реагују на свака померања и да је тешко давати било какве прогнозе, јер Србија није изолована, већ је део европског енергетског тржишта и да је уочи зиме најважније напунити складишта.

Новинарка РТС-а Ружица Врањковић рекла је да се цена нафте већ три дана по барелу креће између 97 и 105 долара, а разлог пада цене јесте, како наводе, најава рецесије.

Говорећи о цени гаса, Врањковићева је навела да је у овом тренутку тешко прогнозирати било шта и оценила је да се ситуација мења из часа у час.

"Цене енергената реагују на свака померања, на сваку најаву, на сваку изјаву неког од политичара, у ЕУ, Америци, али и у остатку света, наравно, јер је глобална енергетска криза захватила цео свет", рекла је Ружица Врањковић.

Истакла је да ће се видети колика ће цена гаса бити данас, пошто је најављен ремонт "Северног тока 1", на шта је тржиште реаговало.

Струја је све скупља, а Брисел се не одриче ни нуклеарки, ни гаса. Ружица Врањковић је истакла да су цене на берзама ове недеље између 350 и 410 евра за мегават-сат, што је оценила превисоком ценом и додала да се пре годину дана цена кретала око 50, 60 евра.

"То су тржишне цене. Велика је потражња и за струјом и то се види и на берзама. Што се нас тиче, видимо да ће гас да поскупи од 1. августа. Такође, поскупеће сигурно и струја, само је питање када. Неминовно је то поскупљење. Фискални савет предлаже поскупљење од 15 до 20 посто и кажу да то неће бити довољно", нагласила је Врањковићева.

Додала је да се вероватно вага у вези са доношењем одлуке о поскупљењу струје, како би се заштитили најсиромашнији грађани, пошто сви реагују када се најави поскупљење струје.

Ружица Врањковић је истакла да је тешко давати било какве прогнозе, јер Србија није изолована, већ је део европског енергетског тржишта и да и нас погађа све што погађа и целу Европу, али да су припреме за зиму почеле и да је најважније напунити складишта.

"Добро је што смо закупили у Мађарској одређене капацитете за складиштење гаса. То додатно даје неку сигурност. Ми што се тиче гаса, тренутно, нисмо угрожени, добијамо гас Балканским током, али то се никад не зна. На тој траси су Бугарска, Србија и Мађарска. Знамо да је Бугарска остала без гаса још 28. априла, рекли су да неће ометати транспорт за Србију и Мађарску, међутим, ви никада не знате како ће се ствари одвијати", нагласила је Врањковићева.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи