Читај ми!

Шта кажу адвокати о случају компаније "Ц&A Србија"

Модни ланац "Ц&A" је поднео захтев за покретање стечајног поступка. Откривено је да су се више година увозили текстилни производи из Кине без плаћања увозних дажбина чиме је само по том основу буџет Србије оштећен за најмање шест милиона евра.

До отварања стечаја, кажу стручњаци требаће најмање пола године а повериоци, у овом случају сигурно држава, чекаће најмање годину дана да наплате потраживање.

Међутим, извесно је да ће се поред стечајног водити и други поступак - прекршајни, или још вероватније кривични.

Александар Самуиловић, адвокат каже да сама фирма није могла да направи малверзацију, али да неко јесте.

"Али тај неко ко је то урадио је физичко лице. То физичко лице је или злоупотребило поверење, или злоупотребило положај одговорног лица или је направило фалсификат итд. Оно што је сигурно код таквих дела, она се гоне по службеној дужности, значи постоји ту и нека вишегодишња затворска казна, следи одузимање противправно стечене имовинске користи", каже Самуиловић.

Ц&A Србији има 14 продавница, углавном у тржним центрима и око 130 запослених које је пословодство почетком недеље обавестило о затварању компаније.

"Ја лично мислим да је највећа вредност те фирме у роби коју они имају на рафовима и са њом нешто мора да се деси. Како пролази време тој роби вредност пада. Тако да ће сигурно стечајни управник задржати одређени број лица. Она која не задржи, њима престаје уговор о раду и они могу потраживати зараде ако им рецимо зараде за јуни месец нису исплаћене", каже адвокат.

За сада нема сазнања да је у превари учествовао и неко од запослених Управе царина, али се и то испитује.

Из компаније "Ц&A" тврде да су били мета организоване царинске преваре у којој је један пословни партнер са још неким лицима извршио више од 300 преварних радњи злоупотребом лога компаније.

Сматрају да компанија не треба да сноси последице због тог дела, а царински органи да је компанија одговрна за плаћање царине.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи