Читај ми!

Кад купујете бут плаћате и филе – товљеници никад скупљи, а задовољних нема

Товљеници у Мачви никада нису били скупљи. У последњих десет дана забележен је нагли пораст откупне цене. Свиње са фарми, кланичари плаћају и више од 250 динара за килограм живе ваге.

Скупа сточна храна, знатно је увећала трошкове производње. Пораст откупне цене, спас је за мачванске пољопривреднике који се баве свињарством и неретко бележе губитке у тову.

Жељко Милутиновић, сточар из Дреновца наводи да се цена тренутно креће од 270 до 280 динара по килограму са ПДВ-ом и истиче да то никада није било тако, али да никада нису имали ни толику цену трошкова.

"Храна је поскупела више од дупло, а свиње су поскупеле 30 одсто, што се тиче живе стоке", каже Милутиновић и додаје да су цене сад реалне, а да могу ићи и горе у односу на компоненте које улажу.

Поскупљење у откупу одразило се на цене у малопродаји. Неки месари тврде да на свињском месу сада немају зараду.

"Дешавају се пометње на тржишту. Ми месари, моје колеге, који су у тој бранши која се бави највише свежим месом, мало смо почели да будемо нереални на тржишту, компензујући бут који је ограничен по државној уредби, да пребацујемо цене на остале артикле. Ми смо то свели на минимум, код нас нема ништа скупље од 699 динара по питању свињског меса. Бут је остао на 579 динара по Уредби. Нормално, трпимо ми, верујем и да правимо губитак на свињском месу, али није само свињско месо у продаји, тако да се кроз друге ствари надокнади тај део. Морамо бити спремни да у неким датим моментима и ми мало истрпимо", каже Братислав Богатић из "Агропапука".

На тржишту свиња има довољно, кажу кланичари. Наводе и да је приметан пад продаје меса.

Поскупљењу товљеника, кланичари тврде да је допринео строго контролисан увоз свињског меса који је сведен на минимум.

"Мислим да је требао овај моменат да се деси, да се мало сви освестимо, да се мало почне занављати сточни фонд. Једино на тај начин, кроз добру цену ће се зановити. И неће бити добро ако та цена буде превише падала. Ако буде пала за неких 10-20 динара, да буде 220-230 динара, мислим да ће то бити у реду и за нас кланичаре, месаре, и за произвођаче", оцењује Богатић.

Скупљи су товљеници, али је прасад у Мачви све јефтинија. Цена је готово изједначена.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи