Читај ми!

Осим соларних панела, за шта још привредници траже бесповратна средства

Микро и мала предузећа, предузетници и задруге могу да конкуришу за средства из програма "Србија и ЕУ – опрема за привреду". Помоћница министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић каже за РТС дa је до сада око 300 привредника поднело захтеве, а велики бој захтева је у припреми.

Почетком јуна Министарство привреде позвало је микро и мала предузећа, предузетнике и задруге да конкуришу за средства из програма "Србија и ЕУ – опрема за привреду". Држава је обезбедила 16 милиона евра бесповратне помоћи, а Европска унија још 11 милиона.

Кроз овај пројекат привредници бесповратно могу да добију до четвртине улагања, не мање од 500.000 динара нити више од пет милиона. Њихово учешће је пет процената, а остатак се обезбеђује кроз кредит или путем лизинга. Прошле године за само месец дана стигло је око 1.000 пријава.

Помоћница министра привреде Катарина Обрадовић Јовановић рекла је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је интересовање велико, до сада је око 300 привредника поднело захтеве и велики бој захтева је у припреми.

"Комисије се одржавају сваког дана, оно што банаке нама пошаљу претходног дана обрадимо сутрадан, закључно са јучерашњим даном 148 привредника је добило решење за доделу средстава", рекла је Обрадовић Јовановић.

За шта се тражи новац

Према њеним речима, средства се ове године највише траже за соларне панеле, грађевинску мехнаизацију, опрему за обраду метала и машине које служе за обраду дрвета.

"Износи су нешто мањи него прошле године, просечан износ бесповратних средстава је испод 3 милиона динара, ове године смо програм ограничили за мала и микро предузећа, средња предузећа не учествују, па су износи нешто мањи", рекла је помоћница министра.

Додаје да има и привредних субјеката који траже веће износе, тако да постоји захтев за 60 милиона динара.

Каква је процедура

Катарина Обрадовић Јовановић истиче да се овај програм реализује на начин да се захтеви подносе код пословних банака, а све банке немају исте услове. Све информације о програму могу се наћи на сајту preduzetnistvo.gov.rs.

"Кључна одлика овог пограма, која је и у ранијим програмима била је да програм захтева да банке не узимају залогу на некретнинама, што је важно зато што привредни субјекти често немају довољно некретнина и то и је препрека да дођу до повољних средстава", напоменула је помоћница министра привреде.

Како би омогућили да што већи број привредника добије средства, ове године је уведен услов да они који су само прошле године користили средства немају право да конкуришу.

"То је резултирало тиме да у броју привреда отприлике половина чине клијенти који никада нису користили подстицајна средства а већина њих није никад користила државну помоћ, то је позитиван аспекта - шири се круг коринсика", рекла је она.

Позив је отворен до септембра, а можда ће, како каже, бити и мало дуже.

Можда ће бити мало више клијената од 600, имамо и две банке које су нове у програму, тако да ће до 800 клијената моћи да добију средства, закључила је Катарина Обрадовић Јовановић.

недеља, 29. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи