Читај ми!

Поново ограничена цена гаса и горива – да ли су сви купци заштићени

Поново расту цене гаса на светском тржишту, Влада Србије опет ограничила цене гаса и горива. Држава акцизе на бензин и гасна уља смањила 20 одсто. Помоћник министра енергетике Раша Којчић каже за РТС да је циљ мера сигурност снабдевања домаћег тржишта свим врстама енергената. Купац-произвођач сваког домаћинства добија и додатну енергетску сигурност јер има сопствену електрану у којој производи струју, истиче државна секретака Јованка Атанацковић, говорећи о обновљивој енергији и поједностављеној процедури добијања соларних панела.

Влада је привремено ограничила цене гаса, а ограничавање цене горива продужила до краја јула. Из Министарства трговине саопштавају да неправилности у примени Уредбе о ограничењу висине цена нафтних деривата на пумпама возачи могу пријавити на телефон 066/847-00-27.

Влада је привремено забранила извоз евродизела и смањила акцизе на деривате нафте. Такође, новим прописима поједностављене су процедуре за оне који желе да ставе соларне панеле.

Енергетска криза је све оштрија, циљ мера је смиривање тржишта енергије и заштита грађана и привреде од последица све виших цена енергената.

Раша Којчић, помоћник министра енергетике, рекао је за РТС да је циљ сигурност снабдевања домаћег тржишта свим врстама енергената, у ту групу спадају природни гас и деривати нафте.

"Све државе па тако и наша труде се да максимално заштите домаће потрошаче како не би осетили ефекте енергетске кризе на глобалном нивоу. Цена природног гаса на светском тржишту свакодневно расте, што је резултат смањених испорука Северним током 1 и глобалних дешавања", каже Којчић.

Дочекати спремно грејну сезону 

Каже да су у протеклом периоду обезбеђене довољне количине природног гаса, по повољној цени, то је трогодишњи уговор – пуни се подземно складиште Банатског двора, јер основа је дочекати спремно грејну сезону. "Добили смо по нафтној формули природни гас, што значи да се природни гас набавља по најповољнијој могућој цени", подвлачи Којчић.

Којчић истиче да су уредбом су заштићени сви купци на нивоу просечних цена из новембра.

Петак је, данас ће до 15 сати бити нова корекција цена деривата на основу кретања сирове нафте на светском тржишту. Министарство енергетике прави анализу велепродајних цена.

"Гледајући ефекте глобалне кризе, гледајући кретања деривата у региону и на светском нивоу, видимо да константно долази до флуктуације, деривати иду горе-доле, у зависности од потражње, пратимо све те ефекте и после састанка са Министарством привреде и релевантним чиниоцима сагледаће се ефекти који су били у протеклих седам дана и видеће се које ће бити цене деривата", напомиње Којчић.

Обновљива енергија – шта је поједностављено

Влада је изменила и Уредбу којом се олакшава процедура за грађане и привреднике који желе да сами производе обновљиву енергију. 

Државна секретарка Министарства рударства и енергетике Јованка Атанацковић рекла је да је ово веома важна мера, када се прича о енергетској безбедности и сигурности јер купац-произвођач сваког домаћинства и привреда која постане купац-произвођач добија и додатну енергетску сигурност јер има сопствену електрану у којој производи струју и мање је подложно кризи.

"Влада је прошле године предложила, а парламент усвојио, закон о коришћењу обновљивих извора енергије, који је увео купце-произвођаче, након тога је донета уредба која је поједноставила све услове посебне за домаћинства да постану купци-произвођачи, уместо некадашњих 20 корака од шест месеци чекања да се заврше процедуре и купе панели, нађу лиценцирани инжењери – закључи се уговор уз испуњење техничких услова са дистрибуцијом, у пракси се то дешава за свега пар недеља", напоменула је државна секретарка.

Изменом уредбе желимо да помогнемо онима који желе да производе електричну енергију уз помоћ соларних панела само за сопствене потребе без предаје вишка који ће предавати мрежи, осим да закључе уговор са ЕДБ-ом неће имати додатних техничких услова, подвукла је она.

За шест месеци два мегавата прикључених купаца

Атанацковићева наводи да за шест месеци има два мегавата прикључених купаца-произвођача на мреже, 60 домаћинстава, осам привредних компанија, а 25 мегавата је на чекању и очекује се да се у наредним месецима прикључе.

"Ефекат је важан јер је протеклих 10 година развијено само 11 мегавата електричне енергије помоћу соларних панела, до краја године очекујемо три пута више за годину дана него претходних деценија. Мере су дале резултат", закључила је Атанацковићева.

четвртак, 15. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару