Читај ми!

Повећава се откупна цена малине, јесу ли произвођачи задовољни

Како се интензивира берба малина у ваљевском крају и Подгорини тако се повећава и откупна цена. Произвођачи су били задовољни и почетном откупном ценом од 500 до 600 динара за килограм малине, у зависности од начина производње, а сада се она мења на дневном нивоу.

Редови малинара све су дужи испред хладњаче у Пецкој. Упркос мањем роду, произвођачи су задовољни и ове године због добре цене и квалитета малине.

"Уносно је сад тренутно, лепа је цена. Добро за сад, а количина – на то сад мало утиче време, али све у свему добро је", поручује Горан Ивковић из Скадра код Осечине.

Ово је већ стара цена. Сада се малина плаћа 50 динара више и вероватно ће већ сутра бити још скупља. Произвођачи имају своју рачуницу.

"С обзиром на цену, што је све поскупело, мала је цена. Кад би све било како треба, нека реална цена би била око 800 динара. Шестсто, седамсто, осамсто динара, додуше сад је 600 динара плус превоз", каже Жарко Костић из Скадра код Осечине.

"Цена је таква каква је, мало је на нивоу прошле године, мада су неке цене друге, за сад је задовољавајуће", додаје Радомир Ђермановић из Скадра код Осечине.

У једном од највећих откупних центара у Србији у Пецкој спремно су дочекали сезону. Сарађују са највећим бројем уговорених произвођача малина у овом крају. Откупиће више од 4.000 тона јагодастог воћа.

"Количине које су откупљене у прошлој години су продате, капацитети су испражњени, припремљени смо за ову сезону и очекујемо да буде добар откуп. Уговорили смо са нашим произвођачима мало веће количине него прошле године", наводи Марко Перић, "Фортис" д.о.о. Београд.

Поједини откупљивачи малине упозоравају на мању потражњу у свету. Уколико буде неконтролисаног, како кажу, "пробијања" овогодишњих откупних цена, тежи посао ће бити продати сву малину на светском тржишту и ослободити се залиха до наредне сезоне.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи