Читај ми!

Узелац: Банке поскупљују накнаде, тражите алтернативу или се ослободите услуге

Услуге неких банака поскупљују што значи да ће корисници њихових производа морати више новца да дају за вођење текућег рачуна, чекове, кредитне картице, новчане трансфере. Народна банка их је позвала да покажу одговорност и процене оправданост повећања цена услуга. Цела прича се своди на финансијску одговорност, штитите ваш новац, ако нешто пређе црвену линију, нека потрошња или услуга, тражите алтернативу или се ослободите те услуге, каже Душан Узелац са сајта Каматица.

Душан Узелац каже да цене услуге банака нису изједначене и да су банке постале веома конкурентне једна према другој да преузму клијенте.

 

"У једној банци ће разложити накнаде за банкомат, чекове, вођење рачуна и све наплаћивати посебно, док је у другој у пакету услуга све укључено. Поента је да препознате ваше потребе, а онда да их платите адекватно, јер купујете комфор коришћења картице", поручује Узелац.

Додаје да је цена новца поскупела, јер је поскупео еурибор.

"Банкарима је новац сировина, они га препродају, и онда ланчано поскупе све накнаде и камате. Кредити ће бити скупљи, ли ово није ништа страшно зато што је било крајње време да новац поскупи, јер је еурибор био у минусу, што је економски било несхватљиво", сматра Душан Узелац.

Наглашава да је логично да еурибор буде у плусу и да је мирнодопски износ еурибора око један до два одсто.

Саветује грађанима, који имају кредит везан са еурибор, да израчунају највећи могући сценарио и схвате да то није неко превелико померање.

Према подацима Републичког завода за статистику, инфлација у мају је била 1,2 осто у односу на април, односно 10,4 одто, у односу на прошлу годину.

Према речима Узелца период короне је пореметио ланац набавке и врло је тешко предвидети шта се може очекивати у будућем периоду.

Додаје да сукоб у Украјини директно утиче на цену нафте. Услед дејстава пропустило се да се засеје та земља, производи који су били доминатни из тих крајева неће их бити, пореметиће се тржиште и биће скупље.

"Србија ту може да извуче бољу позицију, јер је у питању храна и пшеница и ту можемо да тражимо баланс", сматра Душан Узелац.

Кредитне картице на банкомату у иностранству најскупља опција

За време боравка у иностранству, током летњих месеци и годишњих одмора, многи туристи из Србије користе платне картице својих банака.

У великом броју случајева то није бесплатно и у зависности од услуге, да ли се картицама подиже новац са банкомата, на шалтерима, или се користе за плаћање у продавницама и ресторанима, провизија износи од један до пет одсто.

"Кредитне картице на банкомату у иностранству су најскупља могућа опција. Грађани морају да се определе према дестинацији на коју иду. Ако иду тамо где су картице широко прихваћене, понеће већину новца на текућем рачуну. Ако иду у земљу где је доминатна готовина онда ће се припремити за то", саветује Узелац.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи