Читај ми!

Породична слога и рад од нуле – по чему је још познат Шојић из Миросаљаца

У ариљском крају малињаци су почели да руде. Упркос стрепњи од елементарних непогода, воћари беру сваки зрели килограм. Тако је и у породици Чакаревић у Миросаљцима. Док сезона не буде у пуном јеку и не стигну сезонци, сами обављају тај посао, усклађујући и све друге послове на селу. По презимену нису познати, али предводник домаћинства Шојић познат је и у региону.

Дан уочи испита, чијим ће полагањем бити корак ближе одбрани мастера и звању инжењера, Јасмина Чакаревић се каже не одриче ни бербе малина.

 "Дан овде у малинама крене око седам ујутру и бере се до осам, пола девет увече. И онда се ту направи пауза до дванасет у ноћ и учи се два, три сата после поноћи. И онда поново ујутру у малине", каже Јасмина Чакаревић из Миросаљаца.

Породичном слогом и радом од нуле су кажу стигли до неколико хектара воћњака и баве се свим гранама пољопривреде од којих се може створити приход. Тврде, то се и у Србији може.

 "Син и ја смо ишли на запад, радили смо неких осам и по месеци, лепо смо зарадили, али значи живот без живота", каже Јадранка Чакаревић.

Све су сами створили без ичије помоћи, без кредита, каже Милева Чакаревић и истиче да су тако и ишколовали децу. 

"Мало се бавимо са малинама, мало са стругаром, мало по пијаци. Траже се више дрва, него малине тачно", каже Драган Чакаревић из Миросаљаца. 

Ни тајне маркетинга нису им стране. Како да буде испред других идеју је добио из филма "Тесна кожа". Тако га већ деценијама знају као Шојића из Миросаљаца.

"Сви ме тако зову и више ја сам заборавио моје име, како је. А иначе, пуно овако, где год дођем, пуно смо признати и сви ме људи призивају, запитују и тако, сликају се са мном. Ма може ли Шојићу, ма може што не може, зашто да не може", каже Миленко Чакаревић из Миросаљаца.

Тај имиџ га је повезао и са Ланетом Гутовићем, али му је жао што и ове године није могао да га обрадује првим малинама.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи