Читај ми!

Распламсавање гасне кризе – тензије између Шпаније и Алжира нови извор проблема

У Европи је све подређено пуњењу складишта гаса и нафте и уговарању испоруке струје. Обезбеђивање енергeната за зиму истовремено прати све већа неизвесност у снабдевању европског и америчког тржишта. Хаварија само једног америчког терминала за течни гас и политичке тензије између Алжира и Шпаније подстакле су нову гасну кризу и раст цена. Гас је поново 1.000 евра, а барел нафте 122 долара.

Русија је већ обуставила испоруке за пет земља, а питање је шта ће бити до зиме. Брисел покушава да обезбеди више гаса из Египта и Израела и рачуна да ће 15 одсто потреба подмирити америчким течним гасом.

Због пожара на једном од седам извозних америчких ЛНГ терминала, обустављне су испоруке до краја јуна, што долива забринутост за снабдeвање европског тржишта.

"ЛНГ је одлична алтернатива, међутим, на светском тржишту њега нема у оним количинама које би биле корисне и потребне Европи. ЛНГ 10 до 12 одсто снабдева свет својом енергијом, сада када се деси хаварија, као што је ова у Тексасу, иако је то мала количина, опет је велика штета јер ни та мала количина не може да се допреми до Европе", каже Војислав Вулетић из Удружење за гас Србије.

До сада незабележeну гасну кризу у Европи додатно потреса политичка затегнутост на релацији Алжир–Шпанија. Алжир је суспендовао споразум о сарадњи са Шпанијом од пре две деценије, јер је подржала Мароко у томе да задржи власт у Западној Сахари.

Један од највећих снабдевaча на шпанском тржишту већ је упозорио да ће обуставити испоруке ако гас буду продавали другим земљaма, а сада најaвљују и преиспитивање цена.

"Желимо да се што пре вратимо дијалогу и пријатељству које народ Шпаније има са Алжиром и да се што пре вратимо нормалној трговини. Унилатерална мера коју је најавио Алжир, иако је усмерена на Шпанију, утиче и на јединствено тржиште и економске односе Европске уније и Алжира", каже Жозе Мануел Албарес, министар спољних послова Шпаније.

Проблем гаса могао би да се прелије на снабдевање струјом 

Крајем априла и Италија је потписала са Алжиром гасни уговор како би умањила зависност од руског гаса. Последице политичких тензија већ се рефлектују на цену гаса.

"Морају да подигну цене јер је несташица гаса, забрањује се увоз руског гаса, истовремено нема алтернативе. Алжирски гас који гасоводом испод Средоземног мора долази до Шаније је у количинама које су за Шпанију сасвим довољне", каже Војислав Вулетић.

Проблем алжирског гаса могао би да се прелије на снабдевање струјом, јер је само Шпанија у првом кварталу из гасних централа обезбеђивала 27 одсто електричне енергије. Да је неопходно убрзати инвестиције, показује пример Мађарске, која најављује нови блок у нуклеарки Пакш.

"Прави грађевински радови могу да почну пошто су добијене све неопходне дозволе Управе за атомску енергију. Градимо нуклеарну електрану Пакш како бисмо од 2030. могли да се ослободимо свих неизвесности на међународном енергетском тржишту", каже Петер Сијарто, министар спољних послова и трговине Мађарске.

У мађарским складиштима Србија од јула прави залиху гаса, а у нуклеaрки Пакш, која је од наше границе удаљена само 50 километaра, могла би да има и резерву струје. Београд и Будимпешта могућност сарадње у нуклеaрној енергији потврдили су меморандумом који је потписан у петак.  

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи