Читај ми!

Крагујевац град индустрије, немачке компаније донеле нове технологије и капитал

Шумадијски округ годинама бележи значајан суфицит у спољнотрговинској размени. Значајан удео у том колачу имају немачке компаније, које запошљавају велики број радника и махом су извозно оријентисане.

Први трамвај са ознаком "произведено у Србији", кренуо је пут Бремена, пре годину и по дана. До данас је 35 трамваја отишло на немачко тржиште. Светски гигант "Сименс", донео је у Крагујевац нове технологије и запослио око хиљаду радника.

"Немачке инвестиције на подручју Шумадије и Крагујевца махом су фокусиране у два сектора. То је високософистицирана индустрија, делимично, прехрамбена, значи у оквиру тог првог сектора и трговина", каже економиста професор др Петар Веселиновић.

Улагање компаније "Мегле" од 20 милиона евра, подигло је на ноге крагујевачку млекару. За десет година, утростручена је производња, проширена мрежа домаћих коопераната. Немачка инвестиција донела је светске стандарде.

Јелена Јевтовић, из компаније "Мегле Србија", истиче  да поседују све стандарде, и Халал и ИСО 2200, тако да је оно што је примарно за њихову индустрију – очување квалитета – на светском нивоу.

Светски познати произвођач грађевинске опреме и машина, минхенски "Вакер Нојзон", за пет година дуплирао је број запослених. Гради и нове производне хале од 50.000 квадрата.

"Тренутно запошљавамо 660 радника, а са другом фазом, требало би да их буде хиљаду. У 2022. години, план је да инвестиције достигну 23.000.000 евра", наглашава директор "Вакер Нојзон Србија" Драган Лукић.

Те инвестиције  мењају структуру привреде Шумадије, дају замах извозу.

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић поручује да је први разлог због којег се одлучују да дођу у тај град људи, квалитетни и образовани радници.

"Имамо озбиљан Универзитет и средње школе које марљиво раде по дуалном моделу образовања. То је предуслов за сваки даљи разговор", каже Дашић.

И добра пословна клима, брзе процедуре и друге повољности које нуди Крагујевац, привлаче инвеститоре."Поносни на прошлост, спремни за будућност "– као што каже директор немачке млекаре Тони Мегле.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи