Читај ми!

Хлебног жита више него довољно, ратари чекају цене

За мање од петнаест дана у Србији ће почети жетва пшенице која је претходне јесени засејана на 630.000 хектара. Стручњаци очекују род од три милиона тона, што је довољно и за домаће потребе и за извоз. Ратари и даље са нестрпљењем очекују цену и праве прве калкулације.

На подручју пет општина Средњег Баната пшеницом и јечмом засејано је 58.000 хектара. Произвођач Борислав Чизмаш из Орловата применио је комплетну агротехнику и са тридесет хектара очекује просечан принос од пет тона.

"Што се тиче цене, цена би требала да буде у односу на цену репроматеријала дупла у односу на прошлу годину. Ако је прошле године цена пшенице била између 18 и 20 динара, откупна цена требала би да се креће између 36 и 40 динара у зависности од приноса", каже Чизмаш.

Да ли је оправдана цена коју траже пољопривредни произвођачи, шта показује њихова калкулација.

Према речима агронома и произвођача Драгана Медића,  репроматеријал је нагло поскупео. Прошле године уреа је била 45 а овог пролећа 126 динара, пшеница је била двадесет, а ове године тридесет динара.

"Она је поскупила педесет посто а репроматеријали су отишли двеста до триста посто", истиче Медић.

Стручњаци Пољопривредног института за жита са пољопривредним произвођачима ових дана обилазе поља.

Доктор Владимир Аћин, научни сарадник Института за ратарство и повртарство Нови Сад истиче да, с обзиром на то да је засејано преко 600.000 хектара, са просечним приносом од пет тона по хектару, то је три милиона тона пшенице.

Када питамо овдашње пољопривредне произвођаче какав род пшенице очекују ове године они ће вам, помало у шали а помало озбиљно, рећи да ће то знати тек када комбајни изађу из њива.

понедељак, 30. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи