Читај ми!

Матић: За већи развој туризма у региону неопходно формирање заједничке туристичке понуде

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић поручила је на самиту "Отворени Балкан" у Охриду, на пленарној сесији о туризму, да је за већи развој туризма у региону неопходно формирање заједничке туристичке понуде и најавила да ће почетком септембра бити организован велики сајам хране, вина и туризма.

Тај сајам ће додатно промовисати туризам у региону, истакла је Матићава.

"Сматрамо иницијативу "Отворени Балкан" јако значајном, коју смо дуго чекали и као нешто ново и што је региону било заиста неопходно, ка помирењу, али и економском искораку", рекла је Матићева на сесији на којој је учествовала са ресорним министрима Албаније и Северне Македоније.

Она је казала да нам је у овим околностима иницијатива "Отворени Балкан" више него икада потребна и изразила уверење да ће данашње потписивање меморандума о сарадњи у области туризма између Србије и Албаније дати конкретне резултате већ током ове сезоне.

Додала је да ће се придружити и Северна Македонија и изразила је уверење да ће се придружити и остали суседи.

"Логично је да ова иницијатива и крене и направи први искорак управо у сектору туризма. Србија је 2021. завршила са рекордним девизним приливом од туризма, са остварених 1,6 милијарди евра", подсетила је Матићева.

Истакла је да је Србија већ током првих пет месеци ове године наставила да ниже успехе у овом сектору и забележила раст броја туриста од 68 одсто у односу на исти период прошле године.

"Само број долазака страних држављана бележи раст од 152 одсто", додала је.

Поручила је да је неопходна регионална сарадња за даљи развој туризма и прављење заједничке понуде за далека тржишта.

"Морамо да размишљамо шире и као регион да се поставимо на прави начин. Ово удруживање може да буде врло профитабилно за привреду и корист за грађане. Циљ нам је да омогућимо и кроз овај меморандум признавање лиценци и омогућавање туристичким радницима да могу да раде без проблема", казала је министарка.

Матићева је рекла да ће много значити за туризам када проради идентификациони број "Отвореног Балкана".

Министри за туризма Албаније и Северне Македоније, такође су истакли значај унапређења сарадње у оквиру "Отвореног Балкана" за развој тог сегмента привреде.  

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи