Читај ми!

Трка земаља ЕУ за залихама енергената, како да грејање не постане луксуз

Земље Европске уније у трци су за енергентима како би до зиме обезбедиле што веће залихе. Министарка Зорана Михајловић поручује да се не очекују ни несташице, ни рестрикције, јер држава предузима све да на време обезбеди довољно енергије. Ипак, струју морамо увозити током читаве зиме јер за потпуну стабилизацију електроенергетског система треба, каже, више од годину дана.

Наша земља, на гас из других извора може рачунати током идуће године када заврши гасно повезивање до Бугаске и даље грчког ЛНГ терминала. А потрајаће и ЕПС-ови послови на стабилизовању производње угља и струје.

"Ми увозимо електричну енергију и увозићемо је сигурно наредних годину, годину и по дана. Јуче смо увезли 12 посто од наше потрошње. Увозимо свакако лети једним дело што радимо ремонте, то јесте један део приче. Али увозимо, дугим делом, што се шест година није улагало у копове", рекла је Зорана Михајловић, министарка рударства и енергетике.

Бриселски ембарго на увоз руске нафте директно угрожава снабдевање и наше земље. Председник Вучић поручује да је обезбеђивање енергената и ублажавање последица енергетске кризе - приоритет за земљу.

"На руској нафти, нама је директно из џепа на санкцијама узето 600 милиона долара. Најкасније од првог јула утискивање 500 милиона кубних метара гаса у Мађарску, обезбедили смо финансирање, да не утиче на ликвидност овде у Србији да не утиче на грађане да људи могу да буду мирни. Нисмо формално, али смо де факто увели ванредно стање. И радимо сваки дан, сваки дан се тиме бавимо", рекао је председник Александар Вучић. 

Са ванредним стањем, посебно у снабдевању струјом, још зимус суочиле су се и неке земље нашег региона. Сада га уводе и Сједињене Америчке Државе - циљ је и да убрзају увоз соларних панела Азије.

"Управо то је последица убрзане декарбонизације и транзиције која је управо опет последица да се што мање зависи од руских фосилних горива. Пошто цео свет жели да убрза ту транзицију онда је потражња јако велика за компонентама за соларним панелима, ветрогенераторима, стубовима, а опет њихова је производња ограничена па се стога сви боре да што пре дођу до те робе", каже Жељко Марковић, лидер за енергетику у "Дилојту". 

Ко трпи због недостатка енегената 

Европска привреда због недостака енергије - већ трпи. Мањи доток руског гаса затворио је неке фабрике црне металургије. Из Пољске, којој је Гаспром међу првима потпуно обуставио испоруке, упозоравају да је угрожен и рад шећерана.

"Има много фабрика које 100 посто зависе од испоруке гаса. То значи да нема производње шећера и нема прераде. Велика катастрофа за узгајиваче репе и за индустрију шећера", сматра Стефан Стренг из "Јужно-немачког удружења произвођача шећерне репе".

Да је енергетска ситуација алрмантна, упозорава и немачки канцелар. Неопходно је, каже, одржати цене енергије на ниво који грађани и привреда могу да плате.

"Рат брутално показује да енергетска политика није само питање цене, већ је и безбедносна политика. Морамо спречити да грејање стана и укључивање веш-машине постане луксуз. Приступачна енергија остаје покретачка снага модерног друштва", истакао је Олаф Шолц, немачки канцелар.

Глобално енергетско тржиште је уздрмано: цена барела сирове нафте, већ пети дан премашује 120 долара. Струја је изнад 200, а угаљ чак 415 евра, гас, иако је лето, око 1000 долара. Европске земље су највећи купци - циљ је, пре зиме напунити складишта.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи