Читај ми!

Када агенције могу да промене цену аранжмана, а када путник има право на повраћај новца

Директор Националне асоцијације туристичких агенција Јута Александар Сеничић каже да агенције могу да промене цену аранжмана уколико дође до поремећаја на тржишту, али да промена не сме да буде већа од осам одсто бруто цене аранжмана, који је већ плаћен. Сеничић истиче да су доплате ове године јако високе.

Закон дозвољава агенцијама да промене цену туристичког аранжмана уколико дође до поремећаја на тржишту. Та промена не сме да буде већа од осам одсто од бруто цене аранжмана, који је већ плаћен, и агенција је дужна да о промени цене обавести путника најкасније 20 дана пре поласка на пут, рекао је у Јутарњем програму Александар Сеничић.

У случају да агенција испуњава те услове, сагласност путника није потребна и он је у обавези да доплати.

Међутим, уколико агенција има неко веће повећање, или је унутар 20 дана, путник има право да откаже аранжман и агенција је дужна да врати новац у року од 15 дана, објашњава директор Националне асоцијације туристичких агенција.

Сеничић истиче да су доплате ове године знатно више него протеклих година.

"Доплате смо имали свих ових година и није ово ништа ново, оне су биле од пет до 10 евра, а сада од 30 до 50 евра", навео је Сеничић.

Према његовим речима, криза у Украјини је довела до тога да је авио-гориво поскупело више од 100 одсто у односу на оно што је било када су уговарани чартер летови.

"Када уговарамо чартере, то радимо на начин да се цена тог авиона даје, односно исказује, у односу на цену горива у датом тренутку, с обзиром да гориво утиче у великом проценту на цену коштања изнајмљивања авиона", објашњава директор Националне асоцијације туристичких агенција.

Туристички оријентисане земље укидају ковид мере 

Сеничић додаје да предсезона још није на нивоу 2019. године, али морамо да будемо задовољни.

"Колико је велика криза била и колико је био девастиран сектор туризма током протекле две године, морамо бити задовољни. Наравно, и криза у Украјини је довела мало до смањења интересовања, али са друге стране, људи су се ужелели путовања", наглашава директор Јуте.

Према његовим речима, оно што је најављивано почетком године, то се и дешава, укидање ковид мера на разним дестинацијама допринело је великом интересовању.

Додаје да је велики број аутобуса већ кренуо ка Грчкој, а да има интересовања и за Турску, Египат, Тунис, Црну Гору, Хрватску, Шпанију и Италију.

"У овом тренутку имамо велики број дестинација које су укунуле све мере, Турска и Кипар су укинули мере, Грчка је почетком маја укинула све мере, а Црна Гора, Албанија, Хрватска, Словенија су земље у које можемо да путујемо без додатних ковид докумената. Најава је да ће Италија то урадити ових дана. Све туристички оријентисане земље укидају мере", поручује Сеничић.

Додаје да је све више земаља које укидају ношење маски и дистанцу, а да још постоје рестрикције када је реч о Египту, Тунису и Шпанији, а односе се на вакцинацију и тестове.

"Здравствено осигурање се препоручује"

Према речима директора Националне асоцијације туристичких агенција, препорука је да се за свако путовање у иностранство купи полиса путног здравственог осигурања.

"Нажалост, здравствено путно осигурање није обавезно и сваке године имамо непријатности. Људи, не разумевајући да треба да купе полису путног здравственог осигурања, остају без те врсте помоћи и онда се нађу у ситуацији да треба да плате далеко веће трошкове него што су очекивали ако дође до разболевања", истиче Сеничић.

Наглашава да су цене здравствених услуга у иностранству далеко веће него у Србији, а да се непријатност око здравља јавља када најмање очекујемо и када смо најопуштенији.

"Цена полисе путног здравственог осигурања је око 15 евра за десетак дана и сматрам да не сме да буде препрека за боравак у иностранству", поручује Александар Сеничић.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи